Nenechte se mýlit grafem

16.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Při výběru investičního produktu se většina lidí dívá na minulou výkonnost. I když výsledky v minulosti nedávají žádnou záruku zopakování, může nám tento parametr napovědět více o produktu. Můžeme například srovnat výkonnost podílového fondu s reprezentativním indexem a vyhodnotit, zda dokáže portfolio manažer fondu překonat trh.

Aby nám čísla přinesla užitečné informace, musíme je umět správně interpretovat. Grafy prezentované investiční společností mohou ukazovat jen tu nejlepší „fázi“ života produktu. Nenechte se ošálit a dopracujte se k vlastním závěrům. Podívejte se, jak s grafy a čísly správně pracovat.

Důležité je měřítko i perioda

Velmi důležitá je „správná“ volba měřítka. Některé investiční společnosti se například mohou chlubit výkonností fondu na vybrané periodě. Vše je hezky graficky znázorněno grafem s rostoucí křivkou výkonnosti. Pokud se ale pídíte po datech důsledněji, můžete zjistit, že výkonnost fondu na delším období není zrovna nejlepší. Sledujte grafy za různá časová období. Dále je třeba si dát pozor na to, zda je graf vyjádřen v procentech či absolutní hodnotě. Může nám to ukázat naprosto rozdílné výsledky. Podívejme se třeba na výkonnost indexu S&P 500. V případě poslední finanční krize (rok 2009) klesl o 800 bodů. Tak hluboký propad nezaznamenal ani během velké hospodářské krize. Můžeme tak získat pocit, že zažíváme něco, co se ještě nestalo. Matematicky je to samozřejmě pravda. Index v roce 2008 nebo 2009 zaznamenal maximální propady. Neznamenalo to ale největší finanční katastrofu. Problém není v číslech, ale v interpretaci čísel.

Jiný pohled se nám naskytne, pokud se na stejný graf podíváme, místo optikou „bodů“, optikou procent. Najednou zjistíme, že během let 2008 a 2009 se nedělo nic zvláštního. Došlo jen k dalšímu poklesu trhu, jako už mnohokrát předtím. Hospodářská krize byla jiný příběh. Noviny potřebují emoce a emoce vyvolává strach, panika, hrůza. Investoři by ale měli zachovat chladnou hlavu a snažit se čísla interpretovat správně.

Srovnání s trhem

Rádi srovnáváme výkonnost naší investice s trhem. Což je konec konců správně. Neboť jen tak vidíme, jak dobrou investici jsme si vybrali. Trh je často reprezentován nějakým indexem. A to proto, že index je snadno dostupný, často on-line. Máme rádi rekordy a tak sledujeme, jestli index už dosáhl rekordních hodnot nebo nikoli. Pokud index dosáhne rekordu, hned to interpretujeme tak, že ne „index“, ale „trhy“ nebo „naše investice“ jsou na rekordu. Index není naše investice. Naše investice se od indexu liší. Index je ale dostupnější. Index je jen přibližné vodítko. Když jsou indexy na maximu, tak to znamená, že naše fondy, které investují podobně jako index, mohou mít maxima už za sebou.

Většina fondů index nepřekoná. Nemůžeme se podívat na indexy a pak předpokládat, že takto nějak se budou vyvíjet investice v našich fondech. Dopouštíme se určité nepřesnosti a zjednodušení.

Když se zamýšlíme nad otázkou, kolik asi tak mohou vydělat akciové trhy, inspirujeme se minulostí. Podíváme se, jakých výnosů dosáhly trhy v minulosti. A když sledujeme trhy, podíváme se na index. V případě podílových fondů však nesmíme zapomenout na poplatky. Index si koupit neumíme. I když si koupíme produkt, který je tzv. pasivní a obsahuje stejné nástroje jako index, tak nebude mít stejnou výkonnost jako index. Každý produkt, který se snaží index nějak dohnat, obsahuje nějaké poplatky.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE