Červnová inflace a spořicí účty v Česku

16.07.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Statistici nedávno zveřejnili výsledky inflace za červen 2013. Oproti květnu ceny vzrostly o 0,4 procenta. Svou roli v růstu inflace hrály zejména potraviny a nealkoholické nápoje. Například brambory zdražily o 86 % oproti květnu, což se spotřebitelským košem výrazně „zacloumalo“. Kromě brambor ale zdražilo i další jídlo. Významně stouply ceny drůbeže, mléčných výrobků i čokolády.

V meziročních inflačních číslech byla inflace také vyšší. Kromě potravin za to mohly ještě ceny za bydlení. Zdražilo nám nájemné, vodné, stočné i elektřina, teplo a teplá voda. Klesly jen ceny zemního plynu.

Spořicí účty a jejich úrokové sazby v současnosti

Češi jsou ve finančních investičních produktech relativně konzervativní. Mnohé průzkumy ukazují, že v Čechách jsou nejoblíbenější tzv. „spořicí účty“. Spořicí účty jsou jednoduché na spravování. Není složité si ho založit nebo dnes díky internetu online porovnat jednotlivé úrokové sazby bank. Problémem však zůstává, že i na spořicích účtech, jsou úrokové sazby tak malé, že jen několik málo z nich překoná současnou inflaci (v červenu 2013 1,6%). Pokud si tedy na nich uložíte peníze, tak k reálnému zhodnocení peněz ve většině případů nedojde. Můžete ale být klidnější, že díky inflaci a spořicímu účtu vaše peníze na hodnotě alespoň neztrácejí.

TIP: Srovnání spořicích účtů

Výnos 1,8 % p. a. jako vzpomínka

Air bank i Equa bank začátkem června snížily úroky z 1,8 % na 1,6 %. Na bankovním trhu jste během června neměli šanci nalézt banku, která by nabízela vyšší úrokovou sazbu než 1,5 %. Když byste chtěli investovat jinde než v bankách, tak stále máte možnost, ale zvyšuje se tím i míra rizika investice. ČNB totiž v nedávné době kampeličkám MSD a WPB Capital omezila činnost a například Moravský peněžní ústav nepřijímá nové členy.

Kromě kampeliček stále existují „spořicí účty“ s vyššími sazbami, ale jejich podmínky se od klasického spořicího účtu u bank Equa bank a Air bank liší. Buďto v sobě obsahují pásmové úročení nebo je v podmínkách ustanoven zákaz určité manipulace s vkladem či jiné restrikce.

Situace oproti minulému roku a možné současné alternativy „spořicích účtů“

Pokud srovnáme situaci s minulým rokem, tak zjistíme, že úrokové sazby u spořicích účtů výrazně poklesly. Například zmíněná Equa bank nabízela loni úrok 2,6 %, který v současné době činí pouze 1,6 %. Kromě nejistých kampeliček můžete své úspory uložit například do mBank nebo Sberbank CZ či ZUNO. Ideální podmínky (vybrání bez omezení, limitace v podobě objemu financí apod.) však nečekejte u žádné z nich.

mBank nabízí v současné době sice 2% úrok, ale musíte platit kartami nebo přes internet v minimálním objemu 4000 Kč měsíčně. Kromě této podmínky nesmíte překročit zůstatek na účtu vyšší než 100 000 Kč. Sberbank CZ limituje vložený objem financí na 150 000 Kč. Do této částky očekávejte úrok 1, 73 % a nad tuto částku pouhých 0,73 %. Na závěr bych rád zmínil banku ZUNO, která má sice úrok nízký – 1,5 %, ale můžete si u nich uložit až 750 000 Kč. Po překonání této hranice ale očekávejte úrok nulový.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ