Zdraví je „kšeft“

22.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Čas od času médii proběhne diskuze o financování zdravotnictví. Stejně tomu bylo i nedávno, když Ústavní soud velmi zjednodušeně řečeno „zrušil právní úpravu nadstandardů“. Jde o široce diskutované téma, kdy se lidé dají rozdělit na dva tábory. Jedni tvrdí, že zdravotnictví není business a mělo by být dostupné všem zdarma. Druzí naopak soudí, že něco takového není možné, neboť není dostatek prostředků.

Nicméně zdravotnictví je „kšeft“, a to nejenom pro farmaceutické společnosti a další firmy vyrábějící zdravotnický materiál. Ale na své si mohou přijít i drobní investoři. Neboť existuje poměrně solidní nabídka podílových fondů, ETF a indexových certifikátů zaměřených na oblast zdravotnictví.

Na cyklu nezáleží

Zdravotnictví je obchod. Ziskovost firem z tohoto sektoru většinou nezávisí na ekonomickém cyklu. Třeba v posledních pěti letech přinesl tento sektor nadprůměrné zhodnocení. Jde o široký sektor, kam patří farmaceutické, biotechnologické firmy, stejně jako poskytovatelé zdravotní péče a služeb či výrobci zdravotnického zařízení. Zásluhou toho, že akcie těchto společností jsou odolnější vůči poklesům a vykazují dlouhodobě nižší volatilitu než většina jiných sektorů, je zdravotnictví řazeno mezi tzv. defenzivní sektory. Nižší volatilita a vyšší odolnost proti poklesu si ale vybírají daň v podobě omezeného výkonnostního potenciálu v případě růstu ekonomiky. Důvodem je malá závislost tohoto segmentu na ekonomickém cyklu, neboť léky, zdravotní pomůcky či služby budou lidé potřebovat vždy.

Třeba za posledních pět let si přispal index světových zdravotnických společností výkonnost 15,6 % p.a., zatímco globální akciový index si připsal 7,2 % p.a. (v korunovém vyjádření). Zdravotnickým akciím se totiž podařilo vyhnout ztrátám, které byly u jiných sektorů. V prostředí utlumeného ekonomického růstu a dluhové krize EMU, tak světové zdravotnické akcie dokázaly mnohem lépe využít rostoucího trhu stimulovaného expanzivní monetární politikou.

USA a farmacie

Kdo hraje na trhu zdravotnictví nejvýznamnější úlohu? I když existuje značný počet nadnárodních společností, prim hrají USA. Alespoň podle globální tržní kapitalizace akcií. Nicméně silné zastoupení společností z tohoto sektoru nalezneme i ve Švýcarsku, Japonskou, Velké Británii, Francii či Německu.

Jak je uvedeno v úvodu, do sektoru zdravotnictví je shrnuto mnoho oblastí. Každá z nich však má jiný rizikový a výnosový profil. Nejstabilnější výkonnost, což není s podivem, vykazují farmaceutické firmy. Ty se ani příliš neodchylují od průměru sektoru. Více náchylné na hospodářský cyklus jsou pak akcie společností poskytující zdravotnické služby. Důvod je jednoduchý. Ty se ve špatných časech lidem jeví jako zbytné a raději jdou do státních zařízení. Nejvyšší odchylku vykazují společnosti z odvětví biotechnologie. Tento segment patří mezi průkopnická odvětví, kde ziskovost firem závisí především na komerčním využití vědeckého výzkumu.

Fondy

Investor, který bude chtít vsadit na tento defenzivní sektor, si může vybrat z množství ETF či indexových certifikátů. ETF kopírující index MSCI World Health Care jsou k nalezení třeba u emitentů db x-trackers, Amundi či Lyxor, společnost ComStage zase replikuje evropský index Stoxx Europe 600 Health Care. Tyto nástroje jsou většinou v euru, takže korunový investor podstupuje měnové riziko.

Z podílových fondů zaměřených na celý sektor zdravotnictví se v tuzemsku nabízí Parvest Equity World Health Care, dále ING (L) Invest Helath Care či Raiffeisen Health Care Aktien. Tyto fondy jsou vedeny v euru či dolaru. V tomto segmentu existuje jediný korunový fond, a to ČPI fond farmacie a biotechnologie. Ti, kteří by chtěli vsadit pouze na oblast farmacie, by mohli využít ESPA Stock Pharma, KBC Equity Fund Pharma či KBC Equity Fund Pharma Growth.

V každém případě by tento sektor, i když je spíše defenzivní, neměl tvořit hlavní část dynamické složky portfolia, ale spíše by mohl sloužit jako její doplněk.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE