Jak se firmám dařilo v uplynulém kvartále?

01.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká výsledková sezóna je již v plném proudu. Prozatím reportovalo své výsledky za předchozí tři měsíce 278 firem z indexu S&P 500, přičemž 73 % z nich dokázalo překonat očekávání na úrovni zisků a 56 % na úrovni tržeb. Při minulé sezóně dokázalo překonat očekávání na úrovni čistých zisků taktéž 73 % firem, ale jen 48 % z nich se to podařilo i na tržbách. Z tohoto hlediska je dosavadní průběh současné výsledkové sezóny přívětivější.

Celkové čisté zisky se firmám v rámci S&P 500 prozatím meziročně zvýšily o 5,4 % při úvodním očekávání meziročního růstu o jen 3,3 %. Nejvyšší nárůst zisku se čekal u finančního sektoru, a to o 27,2 % y/y. Prozatím se však sektoru daří nad očekávání, když se mu zvedl čistý zisk o 35 % y/y. Nejnižší očekávání panovalo u technologických firem, kde mělo dojít k poklesu zisku o 7,4 % y/y. Ukazuje se, že nízké očekávání bylo na místě. Technologickým firmám se prozatím snížily zisky o 7,2 % y/y. Těžký průmysl se však co do zisku vyvíjí ještě hůře než technologie. Za druhý kvartál se firmám napojeným na základní suroviny meziročně snížily čisté zisky o 18 %.

U změn na úrovni tržeb je to obdobné. Jejich nejsilnější meziroční nárůst zaznamenaly taktéž firmy z finančního sektoru a to +8,6 % a naopak nejhůře se vyvíjely tržby opět u firem z těžkého průmyslu -2,2 %. Do konce tohoto pracovního týdne bude své výsledky reportovat dalších 117 firem z S&P 500 a výsledková sezóna se tak v USA dostane do své závěrečné třetiny.

Období reportů výsledků už dorazilo i do Evropy. V rámci německého indexu DAX 30 zveřejnilo svá čísla za 2Q již 9 společností. Prozatím představená data však nikterak nenadchla. Jen 44 % firem dokázalo překonat očekávání, přičemž dosavadní největší zklamání přinesly firmy jako BASF, Fresenius či Deutsche Bank. I česká výsledková sezóna se pomaličku rozjíždí. Výsledky zveřejnila již Telefónika CR, Unipetrol, Erste Bank a do konce týdne dojde k reportu čísel i u CME a Komerční banky.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE