Australská centrální banka snížila úrokové sazby

08.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Australská centrální banka (RBA) snížila v úterý úrokové sazby o 25 bodů na historicky nízkou úroveň 2,50 procenta. Poté, co klesla poptávka po komoditách ze strany Číny a následně ochabl těžařský „boom“, se tamní centrální banka snaží najít nový způsob, jak přimět ekonomiku k životu.

RBA od roku 2011 srazila základní úrokovou sazbu již po osmé v řadě, proto nebylo dnešní rozhodnutí žádným šokujícím překvapením. RBA v čele s guvernérem Glennem Stevensem totiž již delší dobu naznačovala, že inflační výhled země je příznivý, což ji umožňuje povolit uzdu monetární politice.

A jak na tyto události reaguje australský dolar (AUD)?

„Aussie“ je letos vůči všem měnám v jasném klesajícím trendu. Minulý čtvrtek si dokonce proti americkému dolaru sáhl na tříleté minimum a otázkou je, jak hluboko může ještě klesnout. Globální názor je navzdory již děsivému propadu stále negativní. V současné době při bližší analýze australské ekonomiky téměř nikdo nesází na změnu dosavadního vývoje AUD.

Fundamentální důvody pro oslabení australského dolaru

Důvodů pro takto negativní predikce je několik. Většina investorů má v současné době obavy z tzv. komoditních měn, mezi něž se řadí i „aussie“. Právě australského dolaru by se v budoucnu mohlo nejvíce dotknout hospodářské zpomalení druhé největší ekonomiky světa. Čína je hlavním exportním partnerem Austrálie, do níž směřuje až 26 procent z celkového vývozu. Očekávaný nižší ekonomický růst Číny se pak dozajista podepíše i na růstu australské ekonomiky. V souvislosti s čínsko-australskou problematikou se nejedná jenom o pokles exportu komodit. Důležitou roli v tomto vztahu hrají i investice. Kapitálové investice se podílejí na HDP protinožců až 20 procenty a jenom ty v odvětví těžařského průmyslu tvoří 8 procent HDP. Vezmeme-li v potaz, že Australanům hrozí ukrojení i z této části dortu, nabírá pokles poptávky po tamních nerostných surovinách na značném významu.

Navzdory tomu, že Austrálie snížila úrokové sazby již po osmé za poslední dva roky, ve srovnání s vyspělými ekonomikami jsou stále na vysoké úrovni, což znamená, že stále existuje prostor pro jejich pokles. Problémy zatím nepůsobí ani inflace, která ve druhém kvartále dosáhla 2,4 procent a pohybuje se tak mezi vytyčenými hranicemi 2 až 3 procenta. RBA snižuje úrokové sazby, aby podpořila jak domácí spotřebu, tak i podnikatelské výdaje. Bohužel odpověď domácích subjektů na její kroky neplní představy banky. Domácnosti raději šetří a podnikatelská důvěra klesá.

Slabá data se začínají objevovat i v dalších sektorech ekonomiky. Naposledy to byl červnový meziměsíční propad o 7 procent ve stavebních povoleních. Trh práce rovněž oslabuje. Míra nezaměstnanosti nyní dosahuje čtyřletých maxim. Situaci navíc umocňuje napětí ohledně blížících se zářijových voleb a prohlubující se rozpočtový deficit.

Graf: Historický vývoj kapitálových investic v poměru k výši HDP v Austrálii

austr__lie_investice.jpg

Zdroj: www.rba.gov.au

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE