V červenci se komoditám dařilo

09.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Komoditní index RICI posílil o 3,3 procenta. Desetiprocentní růst překročily futures kontrakty na pomerančový koncentrát a benzín. Výrazněji se dařilo i palladiu, ropě WTI a zlatu. Velké ztráty zaznamenaly obilniny a olejniny. Znehodnotily sojový šrot a olej, které zažily propad o více jak deset procent.

Na komodity, podobně jako na akcie, se vrátil klid poté, co představitele Fedu ujistily trhy, že v brzké době nehodlají ukončit kvantitativní uvolňování.

Hedgeové fondy snížily k 30. červenci množství čistých nákupních pozic na zlato poprvé za posledních pět týdnu. Za zpomalením růstu ceny kovu stojí znaky akcelerující americké ekonomiky. Celkově došlo ke snížení objemu čistých nákupních pozic o 6,5 procenta na 65 517 kontraktů. Naopak počet prodejních pozic se navýšil o 6,8 procenta. Americká ekonomika rostla v druhém čtvrtletí o 1,7 %, což je více než očekávali analytici. Nezaměstnanost klesla na 7,4 procenta. Podle údajů World Gold Council by se nabídka recyklovaného zlata mohla v tomto roce snížit o 300 až 400 tun z loňských 1600 tun, kdy recyklace vytvořila 37 procent globální nabídky tohoto kovu. Příčinou je prudký pokles cen.

Ve druhém čtvrtletí se cena zlata snížila o bezprecedentních 23 procent. Na straně poptávky sledujeme v tomto roce obrovský výprodej ze strany ETF fondů, které snížily objem drženého kovu o 660 tun. V oblibě mezi investory do ETF fondů je platina. Celkové množství platiny, které vlastní ETF fondy, vzrostlo o 40 procent od začátku května. Na konci července disponovaly fondy s 2 186 891 uncemi platiny. V té samé době zaznamenaly zlaté ETF téměř desetiprocentní odliv, což odpovídá ponížení zásob o 9 671 456 uncí.

Cena ropy WTI i Brent v červenci razantně stoupla. Růst nastartoval vojenský převrat v Egyptě společně se značným propadem komerčních rezerv ropy v USA v důsledku nástupu motoristické sezóny. Situace v Sýrii se tento měsíc spíše uklidnila, protože vojska prezidenta Assáda dobyla hlavní město syrské opozice. Značná část bojovníku využila možnosti amnestie a vrátila se na vládní stranu poté, co vyhodnotila, že islámští radikálové jsou horší alternativa než Assádova vláda.

Ceny obilovin a olejnin během července razantně oslabily, jenom pšenice mírně zhodnotila. Kukuřice se dostala nejníže za posledních 33 měsíců. Pěstitelské podmínky v USA jsou příznivé. Meteorologové očekávají v první polovině srpna na středozápadě země průměrné až mírně podprůměrné teploty a průměrný úhrn srážek. Investoři podle dat CFTC z konce měsíce zdvojnásobili svoje sázky na propad ceny kukuřice na rekordních 83 361 čistých prodejních kontraktů. Celosvětové zásoby sóji by se měly do konce sezony 2013/14 zvýšit o 20 procent na rekordních 74,12 milionu tun. Zásoby kukuřice v USA se pravděpodobně zdvojnásobí.

Růst cen pšenice byl spojen se zvýšeným zájmem nejen o americkou úrodu pšenice. Např. Egypt potvrdil zájem nakoupit 240 000 tun pšenice od dodavatelů z Rumunska a Ukrajiny. Japonsko pak povolilo dovoz americké odrůdy pšenice, tzv. Western white wheat, jejíž import předtím v květnu zakázalo z důvodu genetických úprav úrody v Oregonu. Od 1. června farmáři v USA prodali již 12,3 milionů tun pšenice. To je o 45% více než ve stejném období v loňském roce.

Největší nárůst mezi komoditami zaznamenal kontrakt na pomerančový koncentrát. Důvodem byly obavy z nepříznivého počasí, které by mohlo poničit plantáže pomerančovníků v oblasti americké Floridy, jež je po Brazílii druhým největším pěstitelem citrusů na světě. Sezóna hurikánů, které obvykle ohrožují jihovýchodní pobřeží Spojených států, trvá od 1. června do 30. listopadu. Podle poslední předpovědi amerického ministerstva zemědělství bude na Floridě v marketingové sezóně začínající 1. října sklizeno 138 miliónů boxů, o 5,9% méně, než v roce předešlém.

Podle Ministerstva zemědělství USA byly na konci června zásoby zpracovaného hovězího masa v USA na úrovni 480,6 milionu liber, což je rekordně vysoká hodnota a o 2,5 procenta více oproti minulému roku. Zásoby mraženého vepřového vzrostly meziročně o 9 procenta na 161,1 milionu liber. V tomto roce by se podle USDA mohlo v USA vyprodukovat 23,4 miliardy liber vepřového. V příštím roce by se produkce mohla zvýšit o 3,1 procenta na 24,135 miliardy liber.

Tabulka: Změna ceny v červenci a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.7.

ropa WTI

9

105,03 USD za barel

zlato

7

1 312,4 USD za oz

měď

2

3,1 USD za libru

kukuřice

-6

4,8 USD za bušl

pšenice

1

6,6 USD za bušl

káva Robusta

6

1 873 USD za tunu

vepřové maso

-14

83,31 US centu za libru

 

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

 komodity_colosseum_cervenec_2013.gif

Autor komoditního komentáře pracuje ve společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE