Hypotéky letos lámou rekordy

15.08.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úrokové sazby hypoték v červenci opět klesly. Nepotvrdily se prognózy ekonomů, kteří tvrdili, že níže už se dostat nemohou. Jenže sazby prolomily magickou hranici tří procent. Vzrostl proto zájem o refinancované hypotéky.

Bydlet ve svém by chtěl snad každý, jenže bez hypotéky je to většinou nemožné. Úroková sazba klesla v červenci na 2,95 procenta. Bylo překonáno historické minimum z června – 2,96 procenta. Lidé mají stále větší zájem o takzvané refinancované hypotéky. V podstatě umožňují klientům jedné banky odejít k druhé, která jim nabídne například lepší splátkový kalendář. Finanční domy se pak snaží nové zákazníky nalákat na různé bonusy, třeba peněžní prémie, nulový poplatek za vyřízení dlužné částky či další snížení úrokové sazby po roce splácení.

TIP: Vyzkoušejte aplikaci Najdi nejlepší hypotéku.

Banky si většinou za refinancování poplatek účtují. Někdy až pět tisíc korun, a to i v případě, kdy nakonec nedojde k uzavření refinancování. Ekonomové se shodovali, že další úroková sazba už nadále klesat nebude a když, tak jen opravdu nepatrně. A měli pravdu, už začátkem srpna se vyhoupla znovu nad tři procenta. Ve srovnání s rokem 2012 nicméně úrokové sazby nadále zůstávají o půl procenta nižší. Klíčový bude tradičně konec prázdnin, protože začne podzimní hypoteční sezona.

V počtu uzavřených hypoték rok 2013 už předstihl rok 2007, který doposud vévodil této statistice. Co do objemu peněz zatím ještě ne. Důvodem je zejména pokles cen nemovitosti, a také právě nízká úroková sazba. Průměrná výše hypotéčního úvěru je asi 1,6 milionu korun.

TIP: Kompletní přehled hypotečních úvěrů naleznete v sekci Bydlení

Podle nejnovějších údajů Gepard Finance je nyní průměrná sazba u poskytnutých hypoték reálně 3,34 procenta, průměrná výše splátky potom 8 346 korun. Lidé si pořizovali nemovitosti v průměrné hodnotě 2 234 884 korun. A to s tříletou fixací. „I když se banky chlubí minimálními sazbami, reálně klient dosáhne na sazbu o 0,2 až 0,4 procent vyšší. Přitom rozdíl v úrokové sazbě ve výši 0,3 % znamená u průměrné hypotéky rozdíl na splátkách takřka tři tisíce korun za rok, při nejběžnější tříleté fixaci pak rozdíl ve splátkách představuje necelých 9 000 korun ročně,“ upozornil Jan Kruntorád ze společnosti Gepard Finance, který je také předsedou představenstva Asociace hypotečních makléřů.

V USA sazby na hypotéku rostou

Zatímco v České republice se v poslední době úroková sazba neustále snižovala, ve Spojených státech amerických tomu bylo přesně naopak. Může za to ekonomická krize. Její příčiny se začaly shromažďovat už na počátku roku 1998, kdy rostl počet neuvážených investic. Mezi ně patřily také nemovitosti. Ještě v roce 2003 byly úrokové sazby na velmi nízké úrovni – například hypoteční úvěr s třicetiletou fixací měl sazbu 5,5 procenta, s patnáctiletou fixací 5 procent a hypotéka s pohyblivou mírou 3,5 procenta.

Hypotéční krizi v USA pak nastartovaly právě tyto pohyblivé úrokové sazby. V současné době počet žádostí o hypotéky klesá. Sazby jdou razantně nahoru. U třicetileté pevně úročené hypotéky činila na konci července 4,68 procent. Tedy nejvyšší sazba od července 2011. Přímý vliv má na to také očekávání, že FED začne snižovat na konci roku nákupy dluhopisů. Tento fakt se nepodepsal jen na hypotékách, ale také například na ceně zlata.

Autor článku

Michaela Malátná


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ