Nepokoje v Egyptě tvrdě dopadají na akcie Pegas Nonwovens

19.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens pozastavil výrobu ve svém nedávno zprovozněném závodě v Egyptě. Příčinou jsou současné násilnosti mezi stoupenci bývalého prezidenta Mursího a armádou. O dočasném uzavření se přitom spekulovalo již při prvním kole egyptských násilností ze začátku července, nicméně provoz pozastaven nebyl. I to vypovídá o tom, že situace je v zemi nyní mnohem vážnější.

Vedení společnosti vydá pokyn k obnovení výroby až v okamžiku, kdy se podmínky v Egyptě vylepší natolik, že již nebude hrozit reálné nebezpečí jejím zaměstnancům.

Pozastavení výroby prozatím nemá zásadní vliv na hospodářské výsledky firmy vzhledem k tomu, že linka stále ještě operovala v režimu testovacího provozu. Pro akcionáře je však kriticky důležité, aby došlo k obnovení výroby co možná nejdříve, nejpozději během začátku čtvrtého kvartálu, na který byl naplánován nájezd na plnou výrobní kapacitu. Poté by již mohl být v ohrožení cíl firmy na zvýšení letošní úrovně EBITDA o 5-15 % oproti loňskému roku.

Pro střednědobé investory jsou současné poklesy ceny akcie z úrovně nad šesti sty korunami až k současným pět set šedesáti korunám jistě zajímavou investiční příležitostí. Na fundamentu společnosti se totiž nic nezměnilo. Nicméně vstup do pozice doporučujeme vzhledem k nepřehlednosti situace v Egyptě časově diversifikovat.

20130819_cyrrus.gif

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE