Elektřina zlevňuje, podporu dostanou „špinavé“ zdroje

23.08.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Elektřina by mohla příští rok zlevnit. Poslanecká sněmovna před několika dny přijala novelu zákona o obnovitelných zdrojích. Co nového přináší? Proč se proti ní ohradili ekologové? A je skutečně tak výhodná, jak se na první pohled může zdát?

O solárních elektrárnách se poslední tři roky mluvilo zejména v souvislosti se zdražováním elektřiny. Mohl za to příspěvek na obnovitelné zdroje, který prostřednictvím každé odebrané megawatthodiny platily domácnosti i firmy.

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

Již žádné dotace pro solární energii

Ten se postupně zvyšoval. Z původních 166 Kč/MWh (rok 2010) se navýšil až na letošních 583 Kč/MWh. To jistě není nezanedbatelná částka, když si vezmeme, že průměrná domácnost v bytě zaplatí jen 1 166 Kč ročně jako příspěvek na zelenou energii.

Pokud novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie posvětí i Senát a prezident, měli by odběratelé přispívat maximálně 495 Kč za každou odebranou megawatthodinu. Domácnost s průměrným odběrem (elektřina v bytě) by tak zaplatila kolem 990 Kč. Jinak řečeno, příspěvek na obnovitelné zdroje poklesne asi o 88 Kč/MWh.

Novela zákona zároveň počítá s tím, že bude prodloužena tzv. solární daň (26 procent), kterou platí majitelé fotovoltaických elektráren. Platnost daně, která přiváděla část peněz zpět do státního rozpočtu, měla vypršet tento rok. Sazba daně bude zároveň snížena na 10 procent a běžet by měla takovou dobu, po jakou potrvá právo na dotace.

Může se novela prodražit?

Zastropování příspěvku na obnovitelné zdroje uvítali především průmyslníci, protože podniky s velkým odběrem energie doplácely na obnovitelné zdroje nejvíce. Od spotřebitelů se ovšem nevybral celý objem peněz, který byl formou dotací vyplácen majitelům solárních elektráren. Stát musel fotovoltaiku i další obnovitelné zdroje dotovat, a to výší 11,7 miliard korun ročně.

Nabízí se proto otázka, kde stát vezme zbytek peněz, pokud zastropuje příspěvek na obnovitelné zdroje na částce 495 Kč/MWh. Solární daň sice poběží dál, nicméně její výše poklesne. Je proto pravděpodobné, že se peníze budou hledat jinde ve státním rozpočtu a vše nakonec ve výsledku zaplatí daňový poplatník, i když ne napřímo.

Navíc podle vyjádření České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) mohou České republice hrozit mezinárodní arbitráže, protože se některé velké solární elektrárny mohou dostat do úzkých. Jde zejména o to, že se může prodloužit návratnost investice na více než 15 let, která je garantována státem.

Propočty ekonomiky fotovoltaických elektráren potvrzují, že již současný tříletý solární odvod v kombinaci s dalšími opatřeními, jako je třeba zrušení daňových prázdnin, posunul návratnost fotovoltaických elektráren nad státem garantovaných 15 let. Jednoduše zde není další prostor pro prodlužování retroaktivních kroků, negativně ovlivňujících státem garantované podmínky," uvedla Veronika Knoblochová, ředitelka CZEPHO.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Podpora pro fosilní barony

Proti novele zákona o obnovitelných zdrojích se ohradily i ekologické organizace. Nelíbí se jim především to, že utíná podporu pro zelenou energii. Fotovoltaika nebude dostávat již žádné dotace a podpora bude zachována jen pro větrné a vodní elektrárny. Naopak státní příspěvky budou dostávat spalovny komunálnímu odpadu.

Je to podvod. Zákon rozhodně nekončí s dotovanou elektřinou. Ukončuje pouze podporu projektům čisté obnovitelné energie pro obce a domácnosti a naopak pokračuje v dotacích pro velké firmy, které provozují spalovny odpadů nebo uhelné elektrárny. Pokud zákon schválí i Senát, dál to posílí fosilní barony, kteří vydělávají miliardy na prodeji stále dražšího plynu, ropy a uhlí,“ uvedl Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí Duha.

Celá situace kolem fotovoltaiky nemusela dojít tak daleko, pokud by byla hned zpočátku nastavena vhodná legislativa, která by umožnila lépe reagovat na ceny fotovoltaických panelů a pružně snižovat podporu. Boom solárních elektráren v roce 2010 totiž souvisel s tím, že významně klesla cena solárních technologií a dotace v podobě výkupních cen zůstaly vysoké. Nebylo možné je snížit, a to díky ustanovení v zákoně, podle kterého nesměla hodnota výkupních cen klesnout meziročně o více než 5 %. Když o tom sněmovna před lety hlasovala, prosadila tuto zmínku do zákona neznámá poslankyně za ČSSD Iva Šedivá.

O kolik elektřina zlevní?

Novelu zákona nelze nevnímat jako populistický krok vlády, která nebyla zvolena v řádných volbách. Díky poklesu příspěvku na obnovitelné zdroje sice zlevní (pro domácnost s běžnou spotřebou o cca 200 Kč), ale výraznější snížení cen se může konat především díky klesající ceně silové elektřiny na burzách. A tu vláda neovlivní.

Navíc půjde pravděpodobně dolů i poplatek za distribuci elektřiny, jak již předeslal Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle předsedkyně Aleny Vitáskové by ceny za distribuci mohly klesnout asi o 10 procent. Pro průměrnou domácnost to může znamenat celkové snížení cen v závislosti na spotřebě kolem 600 – 800 korun.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ