I dovolenou můžete reklamovat

27.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Také jste se těšili, že konečně odjedete na dovolenou, dlouho před tím jste si pečlivě vybírali vysněný zájezd, na ten odjeli… a realita byla úplně jiná od té vysněné?

Pokud jsou skutečné podmínky zájezdu zcela odlišné od těch naslibovaných, nebojte se a zájezd reklamujte. Můžete se dočkat nejrůznějšího odškodnění, např. získat určitou částku zpět. Víte, jak takový zájezd můžete reklamovat a kolik můžete získat?

S reklamací neotálejte

Byl vám naslibovaný výhled z hotelového pokoje na moře, klidné večery bez tepající disko hudby, vegetariánská strava, nebo mořská pláž do sta metrů a skutečnost vypadá zcela jinak? Znáte to, když ptáčka lapají, hezky mu zpívají a cestovní kancelář vám naslibuje prakticky cokoliv. Nebojte se, včas se ozvěte, abyste se domohli svých práv. Jako cokoliv jiného, i služby cestovní kanceláře totiž můžete reklamovat. V první řadě však rozhodně s reklamací neotálejte. Zákazník je vždy povinen nahlásit zjištěné závady okamžitě a bez meškání. Pokud byste cokoliv hlásili až doma, na reklamaci nárok ztrácíte. Cestovní kancelář musí nabídnout kompenzaci.


Jak se chránit na cestě do zahraničí
Sedm tipů pro platbu kartou v zahraničí
Autem do zahraničí: na co si dát pozor?
Dovolená přes slevový portál: Nenechte se napálit!

Jako zcela zásadní se považují podmínky zájezdu, které jsou uvedené ve smlouvě a také všeobecné smluvní podmínky cestovní kanceláře. Ty však nemohou v žádném případě jakkoliv omezovat zákonné podmínky. Pokud tedy zjistíte odlišné podmínky od těch ve smlouvě, vydejte se okamžitě za delegátem cestovní kanceláře, nebo poskytovatelem služeb, vadu nahlaste a požadujte náhradní plnění a odstranění závady. Pokud nebude možné závady odstranit, nebo bude náhradní plnění cestovní kancelář odmítat poskytnout, je nutné, aby byl sepsán reklamační protokol, se kterým se na kancelář obrátíte zpátky v České republice. Pokud jste vybaveni fotoaparátem, vše zdokumentujte a fotografie poskytněte cestovní kanceláři.

Kompenzace je přesně stanovena

V některých případech však není možné závadu odstranit a kancelář by měla nabídnout finanční kompenzaci. Podívejme se blíže na nejčastější závady a na to, jakou kompenzaci za ně můžete podle ITQ kodexu očekávat. Pokud je klient ubytován v jiné kategorii ubytovacího zařízení, než bylo slíbeno, měl by očekávat finanční kompenzaci ve výši 10 až 25 procent ceny zájezdu. Další příklady můžete vidět v připojené tabulce.

Nepříjemnosti na dovolené - kompenzační tabulka

Popis nedostatku

Minimální výše odškodnění v procentech z ceny zájezdu

Maximální výše odškodnění v procentech z ceny zájezdu

Změna rezervovaného objektu do nižší kategorie

10

25

Změna rezervovaného objektu do stejné kategorie

5

10

Změna rezervovaného objektu do stejné kategorie

0

5

Změna místní polohy

5

15

Změna způsobu ubytování v rezervovaném hotelu (hotel místo bungalovu)

5

10

Změna v typu pokoje - nedodržení typu pokoje

15

10

Nedostatky ve vybavení pokoje - chybí balkon

5

5

Není výhled na moře

10

10

Schází klimatizace

10

20

Schází TV

5

5

Co je to ITQ kodex?

Míra odškodnění se vypočítává velmi často pomocí tzv. ITQ kodexu. Jde vlastně o pojistný produkt společnosti Etics ITP, která nabízí pojištění cestovním kancelářím v případě úpadku a další služby které jsou spojené s pojistnými událostmi v cestovním ruchu.

Odškodněni můžete být i za ztrátu radosti

Pokud získáte za všechny reklamované závady souhrnné odškodnění, které je vyšší než polovina ceny zájezdu, máte nárok také na kompenzaci „ztráty radosti z dovolené“. Vypočítat přesnou výši odškodného není právě snadné. Promítá se do něj několik faktorů, čím více cestovní kancelář pochybila, tím více odškodné činí. V případě stoprocentního pochybení může klient získat až 2000 korun. Přesné částky odškodnění za ztrátu radosti, spolu s úplným seznamem přesných částek odškodného za jednotlivá pochybení cestovní kanceláře uvádí společnost Eitcs ITP.

Štítky:

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU