Tři tipy na správné používání kreditní karty

27.08.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Kousek plastu, který vám může pomoc s vylepšením cash flow rodinného rozpočtu, nebo vás naopak přivést do pěkné šlamastiky, to je kreditní karta. V našem dnešním příspěvku vám přinášíme 3 tipy, díky kterým pro vás tento produkt bude dobrým sluhou, ale už ne zlým pánem.

Jedná se univerzální pravidla, která lze aplikovat kreditní karty téměř všech vydavatelů a jejichž aplikaci máte ve vlastních rukou. Věnujte tedy pár minut svého času následujícím řádkům a ušetřete s kreditní kartou opravdu zajímavé peníze. Takže, jdeme na to…

Neutrácejte peníze, které nemáte

Kreditní karta by vám měla sloužit především k pohodlnému placení a získání peněžních prostředků v rámci tzv. bezúročného období. Vždy by však mělo platit, že utratíte pouze tolik, kolik bude schopni na konci bezúročného období splatit, protože jinak se váš dluh (skrze kreditní kartu utracené peníze) začne úročit vysokou úrokovou sazbou.

Zároveň si dávejte pozor na to, abyste „díky“ kreditní kartě nezačali utrácet výrazně výše, než jste utráceli doposud. Při platbě kreditní kartou, u které nedochází k fyzické výměně peněz za zboží či službu lidé velmi často podceňují jednotlivé výdaje s tím, že jim následně při pohledu na výpis z účtu kreditní karty vstávají vlasy hrůzou.

Maximálně využívejte bezúročného období

Jednou z největších výhod vlastnictví kreditní karty je možnost půjčit si peníze v rámci tzv. bezúročného období. To má v praxi podobu několika dnů či desítek dnů, po které vám vydavatel kreditní karty nebude za půjčení peněz účtovat žádný úrok.

Nejsnazší cestou, jak si zajistit to, že budete mít peníze na kreditní kartě včas (tzn., že nepřesáhnete bezúročné období) je inkaso dlužné částky z vašeho běžného účtu. Zároveň se však jedná i o nejméně výhodný způsob, protože vydavatelé kreditních karet tyto peníze inkasují s předstihem i více jak 15 dnů, čímž zkracují vaše bezúročné období. Pokud se takto chová i vydavatel vaší kreditní karty, raději změňte způsob placení dlužné částky prostřednictvím převodního příkazu (tedy za předpokladu, že si každý měsíc dokážete uhlídat datum pro realizaci tohoto příkazu).

Aktivně se hlaste o své bonusy

Jedním z lákadel vydavatelů kreditních karet jsou výhody v podobě zlevněných nákupů či vrácení části skrze kreditní kartu utracených peněz. V některých případech se však o své benefity musíte aktivně hlásit, pasivní jedinci si na výhody jednoduše nesáhnou. Toto platí zejména v případě získání části peněz utracených prostřednictvím kreditní karty – na ty máte sice nárok, někdy ovšem až po telefonickém kontaktu s telefonní linkou vydavatele kreditní karty. O své bonusy se hlaste hned poté, co vám na ně vznikne nárok.

Podepsat můžeš, číst musíš

Na závěr je vhodné podotknout, že naprostým základem úspěchu při používání kreditních karet je dostatečná pozornost věnovaná obchodním podmínkám vztahujícím se k dané kreditní kartě. Kreditní kartu si pořizuje teprve tehdy, pokud se vám její používání opravdu vyplatí. Většinou se jedná o jednoduchou matematiku: úspora plynoucí z užívání kreditní karty – náklady spojené s vlastnictvím kreditní karty. Pouze důkladné zvážení výhod a nevýhod vlastnictví kreditní karty ve vašem konkrétním případě vás ochrání před tím, že se vám tento kousek plastu udělá v rodinném rozpočtu opravdu slušnou „paseku“.

Autor článku

Petr Rozkošný  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY