Program Erasmus vyslal napříč Evropou již 3 miliony studentů

30.08.2013 | , NAEP
STUDENT


26 let po svém zahájení v Evropě se programu Erasmus podařilo dosáhnout velkého cíle: vyslat 3 miliony studentů na zkušenou do zahraničí. Vysokoškolští studenti mají možnost v rámci tohoto úspěšného vzdělávacího programu studovat v zahraničí nebo absolvovat pracovní stáž v zahraniční společnosti.

Při příležitost dosažení počtu 3 milionů „Erasmáků“ uspořádala Evropská komise akci, jejímž cílem bylo překročení tohoto milníku oslavit. Z každé země (z celkového počtu 1 800 přihlášených kandidátů) byl vybrán jeden absolvent programu Erasmus, který bude reprezentovat svou zemi jako „třímiliontý student“. Za Českou republiku byl třímiliontým studentem vybrán Vojtěch Zrůst, student Vysoké školy ekonomické v Praze. Vojtěch, student navazujícího magisterského oboru Kognitivní informatika na Fakultě informatiky a statistiky byl v akademickém roce 2012/2013 vyslán na studijní pobyt Erasmus do Reykjavík University na Islandu.

Pro studium v zahraničí jsem se rozhodl v druhém ročníku bakalářského studia, když jsem se byl podívat za sestrou do Švýcarska, která zde studovala v rámci výměnného studijního programu. Nejen Švýcarsko, ale celý výměnný systém mě neuvěřitelně nadchl. Pro studenta je to šance zažít něco nového, je to výzva a zároveň něco, co si bude pamatovat po celý zbytek života“, uvádí Vojtěch Zrůst.

Jeho příběh si je možné přečíst zde: http://ec.europa.eu/education/erasmus/3million/czech_cs.htm. Na stejné webové stránce jsou ke zhlédnutí též příběhy ostatních 32 studentů, kteří byli vybráni jako třímiliontí studenti, aby reprezentovali svou zemi.

Vojtěch Zrůst byl jedním z více jak 700 studentů naší školy, kteří každoročně vyjíždí na semestrální výměnný pobyt na naše partnerské univerzity“, uvedla Dana Brázdová, vedoucí zahraničního oddělení VŠE v Praze. „Naši studenti mohou v současné době v rámci semestrálních výměnných pobytů studovat bezplatně na téměř 200 partnerských školách po celém světě, z nichž více než dvě třetiny jsou školy, se kterými spolupracujeme v rámci programu Erasmus. Tento program je pro nás stále nejvýznamnějším nástrojem na podporu mobilit studentů“, dodává Brázdová.

Vedle studijního pobytu mohou studenti během vysokoškolského studia načerpat zkušenosti a vstřebat praktické dovednosti v rámci pracovní stáže Erasmus, kdy mají možnost pracovat v zahraničním podniku. V akademickém roce 2011/2012 bylo vysláno do zahraničí 7 004 českých vysokoškolských studentů, přičemž nejoblíbenější destinací pro jejich zahraniční pobyt bylo Německo, dále Francie a Španělsko. Program Erasmus je v České republice spravován Domem zahraničních služeb / Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy (DZS/NAEP). Další informace o programu na www.naep.cz/erasmus.

Štítky:

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT