Co týden dal? Hitem letošních Vánoc možná budou „chytré“ hodinky

06.09.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Po inteligentních domácích spotřebičích, smartphonech a další rozumné elektronice přichází na trh "chytré" hodinky. Samsung tím předstihl svého hlavního rivala, americký Apple, který podobný přístroj plánuje také. K úplné spokojenosti tak chybí snad už jen "smart" politická reprezentace.

Posledních 7 dní ve světě

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics jako první z technologických gigantů představil svou verzi "chytrých" náramkových hodinek, přístroje, který se podle některých analytiků může stát hitem letošních Vánoc. Dlouho očekávané hodinky nazvané Galaxy Gear fungují jako doplněk k chytrým telefonům Samsungu a umožňují i samostatné volání ve stylu tajných agentů, uvedla agentura AP.
Více informací

Více informací

Kypr plní podmínky záchranného programu, takže by měl dostat dalších 1,5 miliardy eur (téměř 39 miliard korun) z dohodnuté finanční pomoci. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu Evropské komise, který ještě musí schválit ministři financí Evropské unie.
Více informací

Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů. Podle sdělení obou firem za ni dá 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. V posledních letech ale finská firma výrazně ztrácí pozice na klíčovém poli chytrých telefonů.
Více informací

Americká ekonomika rostla ke konci července a v srpnu nadále "pomalým až mírným" tempem a aktivita na realitním trhu se zrychlovala. Uvedla to americká centrální banka (Fed) v situační zprávě zvané Béžová kniha. Dokument posílil vyhlídky na to, že Fed začne na nadcházejícím zasedání omezovat svou podporu ekonomice.
Více informací

Velké německé cestovní kanceláře ruší zájezdy do Egypta až do 29. září, zatímco dosud moratorium platilo do 15. září. První české cestovní kanceláře zájezdy naopak už obnovily. Německé i české ministerstvo zahraničí přitom nadále cesty do Egypta kvůli nejisté bezpečnostní situaci nedoporučují.
Více informací

Globální ekonomická aktivita v srpnu dosáhla maxima za dva a půl roku a výrazný růst zaznamenalo jak odvětví zpracovatelského průmyslu, tak sektor služeb. Uvedla to banka JPMorgan, která kompiluje index globální ekonomické aktivity ve spolupráci s agenturou Markit.
Více informací

Čínská měna se poprvé dostala mezi deset nejobchodovanějších měn světa. Ukazuje to zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), podle které jüan překonal švédskou korunu a novozélandský dolar a vyhoupl se na devátém místo. Obchodování v jüanech, jejich oficiální název je žen-min pi, se přitom za poslední tři roky více než ztrojnásobilo.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Solární sdružení odmítají podezření Energetického regulačního úřadu, že přes 1500 fotovoltaických elektráren manipuluje s údaji o výrobě elektřiny. Zástupci ERÚ v neděli uvedli, že stovky elektráren vykazují výrobu za více hodin slunečního osvitu, než je v Česku možné. Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES) ale uvedla, že ERÚ vychází z chybných dat.
Více informací

Více informací

Oživení v české výrobní sféře v srpnu nabralo na síle. Index nákupních manažerů PMI zůstal v srpnu již čtvrtý měsíc za sebou nad neutrální hranicí padesáti bodů a z červencových 52 bodů stoupl na 53,9 bodu. Aktuální údaje svědčí o největším celkovém zlepšení podnikatelských podmínek od června 2011.
Více informací

Česká ekonomika se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese. V letošním druhém čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,1 procentního bodu nižší než předběžný, to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,3 procenta, podle předběžného odhadu statistiků klesal o 1,2 procenta. Analytici výraznější revizi údajů neočekávali.
Více informací

Stát omezí podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie u elektráren, které budou uvedeny do provozu od příštího roku. Příjemci podpory budou muset odkrýt své vlastníky. Změny přinese vládní novela, kterou dnes senátoři z ústavně-právního výboru hladce doporučili schválit. Nevyhověli kritice ekologů a solárních sdružení, podle nichž se novela posílí výrobce energie spalováním fosilních paliv nebo odpadu.
Více informací

Tisíce plných mocí klientů bank, kteří žádají prostřednictvím iniciativy Poplatkyzpět.cz vrácení údajně neoprávněněně účtovaných poplatků bank za správu úvěru, podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 4 advokát Petr Toman, který k tomu neměl oprávnění. Vyplývá to z rozhodnutí soudu, které zveřejnila Česká spořitelna. Plnou moc k zastupování má od klientů společnost BSP Lawyer Partners.
Více informací

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic zamířily prudce vzhůru. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v uplynulém týdnu o 22 haléřů a jeho průměrná cena činí 37 korun za litr. Nafta zdražila o 23 haléřů na průměrných 36,41 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

V osmém měsíci existence druhého pilíře do něj vstoupilo 1819 lidí, tedy o něco více než v předchozím měsíci, kdy přírůstek činil 1654 klientů. Celkem tak tímto způsobem spoří na penzi 82.000 lidí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU