Jak získat hypotéku se splatností 30 let i v pokročilém věku

10.09.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte už nějaký ten „křížek“ a rozhodli jste se koupit si novou nemovitost? Pokud se vám nepodařilo naspořit si dostatek prostředků, můžete si k novému domu, bytu či chalupě pomoc prostřednictvím hypotečního úvěru, který můžete i v pokročilém věku získat se splatností až na několik desítek let.

Kdy už jste pro banku moc staří?

Maximální věk pro podání žádosti o hypotéku (resp. získání hypotéky) žádná banka neuvádí. Co je však jasně dáno je věk, do kterého můžete hypotéku splácet. Tato hranice je většinou stanovena na 70 letech věku a v praxi to znamená, že ve svých 40 letech získáte hypotéku se splatností maximálně 30 let, ve svých 50 letech pak hypotéku se splatností maximálně 20 let apod.

TIP: Vyzkoušejte aplikaci Najdi nejlepší hypotéku.

Maximální věk pro splácení hypotéky u jednotlivých bank

Banka

Maximální věk pro splácení hypotéky

Česká spořitelna

67 let věku

ČSOB

70 let věku

Equa bank

70 let věku

Hypoteční banka

70 let věku

Komerční banka

65 let věku

LBBW Bank

70 let věku

mBank

70 let věku

Raiffeisenbank

70 let věku

Sberbank

70 let věku

Unicredit Bank

67 let věku

Wüstenrot hypoteční banka

70 let věku

Maximální splatnost hypotéky ve vybraných případech

Věk v době podání žádosti o hypotéku

Maximální splatnost hypotéky

40 let

30 let

50 let

20 let

60 let

10 let

Pozn. Uvažovaný maximální věk, do kterého musí být hypotéka splacena je 70 let

Jak získat v 50 letech věku hypotéku se splatností 30 let?

Co ovšem dělat v případě, že je vám 50 či 60 let a chcete hypotéku se splatností na 30 let? Jedno řešení by zde bylo. Je jím přistoupení další osoby k úvěru. Pokud má tento spolužadatel, kterým může být např. vaše dítě, mladší sourozenec, snacha, zeť apod., dostatečný příjem, může být maximální splatnost hypotéky počítána dle věku tohoto spolužadatele.


Hypotéka a důchod? V některých případech mohou jít dohromady
Jak banky posuzují platební morálku žadatelů o hypotéku?
Máme se bát rostoucích úroků?
Hypotéky letos lámou rekordy

Praktický příklad

O hypotéku žádá pan Novák a paní Nováková, oběma je 50 let. S ohledem na velmi nízké úrokové sazby chtějí manželé Novákovi hypotéku se splatností na 30 let tak, aby jim v rodinném rozpočtu zůstávalo každý měsíc co možná nejvíce peněz, které jsou schopni zhodnocovat např. na termínovaném vkladu. Pokud by o hypotéku žádali pouze manželé Novákovi, činila by maximální splatnost jejich úvěru 20 let. K žádosti o hypoteční úvěr však přistupuje i jejich syn ve věku 30 let, jehož příjem umožňuje, aby byla maximální splatnost úvěru odvíjena od jeho věku. Manželé Novákovi (a jejich syn) tedy mohou získat hypotéku se splatností až na 30 let.

Co se rozumí „dostatečným“ příjmem?

Výše jste se setkali s pojmem „dostatečný příjem“, co se jím vlastně rozumí? Jednotlivé banky si tuto definici samozřejmě vykládají jinak, existují hned 3 výklady tohoto pojmu:

  • spolužadatel má příjem, který mu umožňuje splácet 50 % úvěru (i když fyzicky se tento žadatel na splácení podílet nemusí)
  • spolužadatel je osobou s nejvyšším příjmem v rámci skupiny spolužadatelů
  • požadavek na příjem, resp. jeho výši pro splnění „dostatečnosti“ je určen po individuálním posouzení daného případu

Rada na závěr – nenechte se odbýt prvním „ne“

Rozdílný postup určování maximální splatnosti hypotéky s ohledem na věk žadatele či žadatelů o úvěr má v praxi tu výhodu, že „ne“ z úst pracovníka banky, kterou jste navštívili jako první neznamená definitivní „ne“ vašemu záměru. Jednoduše své štěstí zkuste u druhé, třetí a další banky, stále totiž máte šanci, že hypotéku skutečně získáte. Jedním z řešení je pak samozřejmě také návštěva nezávislého hypotečního specialisty, který je schopen vaše možnosti získání hypotéky posoudit téměř okamžitě.

Autor článku

Petr Rozkošný  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ