Komoditní vývoj: Stříbro si připsalo téměř 20 procent

12.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V srpnu se komoditám dařilo. Komoditní index RICI posílil téměř o sedm procent. Nevýraznější růst proběhl na trhu se stříbrem, které posílilo téměř o 20 procent. Dobře se také vedlo platině a zlatu. V souvislosti s nepokoji v Egyptě a Sýrii rostla výrazně i ropa Brent. Výrazně propadla cena pomerančového koncentrátu, cukru a kávy.

V sektoru drahých kovů zaznamenává nejvýznamnější cenové pohyby stříbro. Prudký růst během měsíce byl nahrazen rozsáhlou korekcí ke konci srpna. Fundamentální situace je pro stříbro příznivá, neboť prodeje mincí v USA od začátku roku do poloviny srpna dosáhly 31 milionů uncí, což je o polovinu více oproti stejnému období minulého roku. Pro zlato a platinu jsou příznivé informace o plánované stávce horníků v Jižní Africe. Odbory požadují zvýšení platů minimálně o 6 procent. V Indii, která zápasí s rekordním znehodnocením měny, musela burza zdvojnásobit margin při obchodování futures poté, co cena zlata v rupiích vzrostla na historické maximum.

Klesající trend ceny na trhu s mědí vykázal v srpnu známky obratu. A to hlavně díky zlepšujícím se ekonomických výhledům dvou největších spotřebitelů tohoto kovu, kterými jsou Evropa a Čína. Návrat relativně silných dat z průmyslu v obou regionech vedl investory a analytiky k revizi odhadu globální spotřeby mědi směrem nahoru. Optimismus ohledně poptávky přiměl od konce července cenu futures kontraktu k růstu o téměř 9 %. Držené zásoby mědi ve skladech dle údajů LME klesly od konce června o 16 %, což značí zvýšenou poptávku ze strany výrobců. Podle odhadů analytiků banky Morgan Stanley poroste spotřeba v Číně o 9 % díky expanzi v oblasti výstavby železnice a zařízení pro transport elektřiny.

Cena ropy WTI i Brent v červenci razantně stoupla. Napětí v Egyptě, které na začátku měsíce nastartovalo zdražování, bylo vystřídáno krizí v Sýrii. Americký prezident Obama obvinil na konci měsíce Asáduv režim z použití chemických zbraní. Podle USA má tak vláda v Sýrii na svědomí smrt více jak 1400 civilistů. Čína a Rusku se staví na stranu Assáda s tím, že se jednalo o útok rebelů.

Více se o situaci v Sýrii dočtete v článku Invaze v Sýrii může vážně poškodit energetický trh

Obiloviny a olejniny od poloviny srpna posilovaly. Důvodem byly obavy ze značného sucha v USA. Vysoké teploty společně s malým objemem srážek by mohly mít negativní dopad na objem sklizně. Ke konci měsíce meteorologové zmírnili předpověď ohledně sucha v USA. Negativní dopad na výnosnosti polí by neměl být tak výrazný. International Grains Council zvýšila předpověď globální produkce kukuřice o 0,3% oproti předchozí prognóze na 945 milionů tun.

V sektoru potravin byl nejslabší cukr. Pro jeho cenu je nepříznivé rozhodnutí brazilských zpracovatelů cukrové třtiny produkovat méně etanolu a více cukru. Podle odhadu analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg by se zásoby kávy Robusty ve skladech burzy Liffe mohly do konce roku snížit na 52 tisíc tun, což by byl nejnižší stav od května 2000. Od poloviny května poklesly zásoby o 38 procent. Deště způsobily zpomalení sklizně v Indonésii, která je třetím největším dodavatelem Robusty na světě. Nová vietnamská úroda se na trhy dostane až o přibližně tři měsíce.

Značný propad mezi komoditami zaznamenal kontrakt na pomerančový koncentrát. Důvodem bylo opadnutí obav z nepříznivého počasí, které by mohlo poničit plantáže pomerančovníků v oblasti americké Floridy, jež je po Brazílii druhým největším pěstitelem citrusů na světě. Sezóna hurikánů, které obvykle ohrožují jihovýchodní pobřeží Spojených států, trvá od 1. června do 30. listopadu.

Bavlna během srpna zažila největší třídenní propad od roku 2011. Za posledních několik dní dokázala bavlna zcela vymazat nemalé zdražení, které započalo na začátku srpna. Předpověď počasí totiž počítá s příznivými podmínkami pro pěstování bavlny na jihovýchodě USA. Jihovýchod Spojených států zažil na konci srpna sušší období, což po nemalých dešťových srážkách na počátku měsíce úrodě bavlny pomohlo. Již nyní je stav úrody v rámci USA na lepší úrovni než před rokem.

Tabulka: Změna ceny v srpnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.8.

ropa WTI

2,5

107,65 USD za barel

zlato

6,4

1 396,1 USD za oz

měď

4,1

3,22 USD za libru

kukuřice

0,6

4,8 USD za bušl

pšenice

-1,5

6,5 USD za bušl

káva Robusta

-5

1 779 USD za tunu

vepřové maso

5

87,63 US centu za libru

 

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20130912_colosseum.gif 

Autor komoditního komentáře je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE