Bitcoin je oficiální virtuální měnou, bude se danit

12.09.2013 | , Finance.cz
DANĚ


Obchodování s Bitcoiny se mění. Nově se zisky budou danit. Německé ministerstvo financí totiž tuto virtuální měnu uznalo za oficiální. Bitcoin už má svoje místo také v nejprestižnějším slovníku The Oxford English.

Německé ministerstvo financí uznalo Bitcoin jako oficiální virtuální měnu. Zisky se dokonce budou danit. Měnu vymyslel v roce 2009 neznámý počítačový odborník pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Bitcoin slouží k nákupům na internetu i jako platidlo na burze. Na rozdíl od drahých kovů je množství virtuálních peněz omezené. Je navržená tak, aby ji nikdo nemohl padělat, ovlivňovat, kontrolovat průtok peněz i způsobovat inflaci. Do sítě uvolňuje tuto změnu na základě matematických zákonů.

Vynálezce Bitcoinu se odmlčel téměř hned po rozšíření měny do oběhu. O systém se nyní starají dobrovolníci z celého světa. Jednotky tiskne software automaticky. Nejprve používali Bitcoin uživatelé počítačů během her, dnes s nimi lze normálně platit na internetu. Síť počítačů přestane jednotky vyrábět ve chvíli, kdy jich bude jednadvacet milionů. Pojem Bitcoin je nově uvedený také v nejprestižnějším a nejobsáhlejším slovníku angličtiny The Oxford English.

Obchody na burze jako se zlatem

Stejně jako zlato nebo stříbro se dají Bitcoiny kupovat za peníze na burze. Samozřejmě se mění také kurz. Na jaře se jejich cena neuvěřitelně zvýšila, a to na 266 dolarů. Přitom ještě v lednu stály pouhých třináct dolarů, teď je kurz 110 dolarů. Za prolomení rekordní částky na burze mohl zájem médií i veřejnosti o tuto virtuální měnu.

Také obchodování s Bitcoiny má svá rizika. Stačí, aby se do počítače naboural hacker. Virtuální měnu si snadno převede a obranou v tomto případě není ani heslo. Běžné jsou v dnešní době malwary, které doslova vybrakují virtuální peněženku. Reakcí na útoky byla změna umístění kryptografie, a sice na klienta. V praxi to vypadá tak jako u některých internetových bankovnictví. K přihlášení do systému je potřeba heslo a certifikát, který si může uživatel uložit třeba na přenosný disk. Ten se do systému načte pomocí JavaScriptu. Ani tento typ zabezpečený však nepomohl. V dubnu tohoto roku hacker ukradl OzCoinu přes devět set Bitcoinů. Virtuální peníze se po nějaké době objevily na Strongcoinu, který vyzval odesílatele, aby původ částky vysvětlil. Uživatel odpověděl, že Bitcoiny získal díky prodeji auta. Strongcoinu toto vysvětlení nestačilo, a tak poslal peníze zpět OzCoinu.

Adresa jako peněženka

Obchodování s Bitcoiny vypadá tak, že každý uživatel má jednu nebo více virtuálních peněženek, které jsou ve skutečnosti internetovými adresami. Identita vlastníka ale není v systému vidět. K peněženkám vlastní klíč, pomocí kterého uskutečňuje transakce a může kontrolovat aktuální zůstatek virtuálního účtu. Trhu s BitCoiny vévodí ten v amerických dolarech. Podle odhadů ekonomů bude tato virtuální měna vytěžená v roce 2140. Většina v roce 2030, nyní se „výroba“ Bitcoinů zpomaluje. Stejně jako česká koruna je i tato měna dělitelná. Nyní protokol určuje osm desetinných míst. Pokud bude o měnu stále stejný zájem, počítá s rozšířením dělitelnosti. O Bitcoinu a jeho důsledcích se pořádají od roku 2011 konference. Vznikla také nadace, která se stará o infrastrukturu projektu.

Autor článku

Michaela Malátná  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ