Klíčové zasedání Fed se blíží

17.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Již v tomto týdnu zasedá Federální výbor pro operace na volném trhu (FOMC). Jde o subjekt spadající pod Fed, který rozhoduje o budoucí podobě měnové politiky centrální banky Spojených států. Toto zasedání na sebe strhává mimořádnou pozornost kvůli tomu, že zde může být poprvé oznámen začátek postupného utahování současného kvantitativního uvolňování.

Proč snižovat QE již na zářijovém zasedání?

Většina zástupců FOMC se kloní ke snížení tempa QE do konce letošního roku. Jen několik málo z nich vyjádřilo touhu přiškrtit kohoutky s likviditou co nejdříve. Šlo přitom o zapřisáhlé jestřábi, kteří dlouhodobě nesouhlasí s takto expanzivní monetární politikou. Kde se tedy vzalo přesvědčení trhu, že k utlumování dojde již nyní? Vypadá to na čistě matematický kalkul. FOMC se do konce letošního roku sejde již pouze třikrát. Nyní v září, poté v říjnu a nakonec až v prosinci. Po říjnovém zasedání navíc není naplánována ani tisková konference, takže Bernanke by neměl možnost okamžitě okomentovat tak významný krok, jakým změna v současné politice jistě je. Ke splnění cíle většiny zástupců FOMC, tedy snížit QE do konce letošního roku, by tedy zbývalo pouze prosincové zasedání, které je zase až příliš časově vzdálené. Trh by tedy musel v nejistotě vydržet ještě další dva měsíce. Proto to tedy vypadá, že zásah přijde již nyní.

O kolik se kvantitativní uvolňování sníží?

V současné podobě QE nakupuje Fed aktiva za 85 mld. USD měsíčně (za 45 mld. USD jsou nakupovány hypoteční zástavní listy a za 40 mld. USD vládní dluhopisy). Nově by se nákupy měly snížit o opatrných 10 mld. USD. Fed nejspíše nezačne se změnou své politiky v nijak razantním měřítku. Fed si takto relativně malým snížením bude pravděpodobně chtít otestovat reakci trhu. Nikdo si totiž nepřeje vyvolat přílišnou tržní volatilitu.

Jakou reakci trhů lze očekávat?

Pokud vyjde vše podle předpokladů, tedy dojde ke snížení QE o 10 mld. USD, pak nečekáme žádnou výraznější reakci. Tento scénář je totiž již velkou měrou zahrnut v trhu, nejlépe to jde vidět na vývoji cen dluhopisů Spojených států. Negativní reakce se dočkáme v případě, že dojde k vyššímu než očekávanému utažení měnové politiky. Výraznější pohyby bychom viděli napříč finančními trhy – akciovém, dluhopisovém i komoditním.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE