Další souboj o zvýšení amerického dluhového stropu klepe na dveře

25.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Jestliže jeden hřeb podzimní politické sezóny v podání voleb v Německu máme za sebou, tak další se nám pomalu ale jistě blíží. Nemáme teď na mysli české volby, které budou jistě také důležité, ale další politickou přetahovanou ve Washingtonu ohledně posunutí limitu pro veřejný dluh.

Přitom, aby to nebylo málo komplikované, tak paralelně s debatou o dluhovém limitu se vedou i nelehká politická vyjednávání ohledně toho, kterak se vyhnout zastavení financování federálních úřadů, které bylo schválené jen do 30. září a tudíž je třeba se rychle v americkém Kongresu dohodnout jak dál.

Obě otázky jsou pochopitelně spojené nádoby, jejichž společným jmenovatelem je stav amerických veřejných financí. Nicméně pro globální trhy je potenciálně daleko nebezpečnější vyostřený politický souboj o zvednutí limitu pro veřejný dluh. Všichni totiž mají ještě v živé paměti vyhrocenou situaci ve Washingtonu v létě roku 2011, kdy zatvrzelost a neschopnost se rychle dohodnout na zvýšení limitu přivedla Spojené státy na pokraj defaultu. Výsledkem bylo přitom nejen snížení top (AAA) ratingu USA ze strany agentury S&P, ale především dost radikální propad rizikových aktiv.

Podle amerického ministra financí by USA měly dosáhnout dříve schváleného dluhového stropu (16,7 biliónu USD) již v polovině října, takže mnoho času na dohodu nezbývá. I tentokrát přitom republikáni, kteří stále ovládají dolní komoru parlamentu, nehodlají dát demokratům nic zadarmo a kladou si řadu podmínek, aby mohli kývnout na zvýšení dluhového stropu (leží jim v žaludku zejména Obamova reforma v oblasti zdravotní péče). Na druhou stranu ovšem demokraté v čele s prezidentem Obamou nechtějí (tak jako v roce 2011) cuknout. Obama totiž odmítá přijmout precedent, kdy se jeho vládní politika (a vlastně jakéhokoliv prezidenta), může stát rukojmím debaty o zvýšení dluhového limitu.

Politické karty ve Washingtonu jsou rozdány a je jasné, že dohoda se tedy bude rodit velmi těžko. Finanční trhy a především pak riziková aktiva uchlácholená holubičím Fedem by se na to měla připravit.

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE