Výsledková sezóna klepe na dveře

26.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V posledních dnech se opět pomaličku rozbíhá kolotoč zveřejňování výsledků hospodaření veřejně obchodovaných firem v USA. Čísla za uplynulé čtvrtletí již reportovali obři jako je FedEx či Oracle. Obě tyto firmy přitom překonaly tržní očekávání, což investoři ocenili nákupy jejích akcií. FedEx tak v průběhu dne vyskočil až o 5 % výše. Které další firmy budou v nejbližší době zveřejňovat své hospodaření a jak je nastaveno očekávání investorů?

Pokud jde o očekávání, tak se i nyní opakuje klasický scénář, kdy se s blížící se výsledkovou sezónou postupně tlumí nadšení investorů a očekávání klesají. Analytici, kteří se zabývají sestavováním odhadů těchto výsledků, jsou totiž často silně korigování managementem daných firem. Tato korekce pak zabraňuje nežádoucí tržní volatilitě a přispívá i k lepšímu vnímání dané firmy. Je totiž mnohem snazší uspokojit investory, kteří nemají přehnaná očekávání. Meziroční růst zisků firem v rámci akciového indexu S&P 500 se tak očekává na +1,3 %, přičemž ještě v srpnu to bylo +3,3 % a v červenci +5,1 %. Nejsilnější růst čistých zisků se stejně jako ve druhém kvartále očekává ve finančním sektoru a nejnižší naopak v sektoru spotřebního zboží.

20130926_cyrrus.gif

Zdroj: Zacks Investment Research

Za neoficiální start každé výsledkové sezóny se tradičně považuje vydání výsledků hliníkárny Alcoa. K tomu dojde až 8. října po uzavření burzy. Nicméně ještě předtím zveřejní své výsledky zajímavé společnosti s potenciálem ovlivnit celý náhled na sektor jako je například Nike. Ten má velmi slušnou historii překonávání odhadů. Za posledních 10 čtvrtletí nedosáhl na očekávání trhu pouze jednou. Povýsledkové reakce na akciích bývají poměrně divoké (+/- 10 %), takže je titul velmi vyhledáván spekulativněji laděnými investory. Na evropské trhy se výsledkový maraton přesune až ke konci srpna, přičemž například z německého indexu DAX 30 bude první firmou reportující nová čísla firma SAP a to 21.10.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE