Škola volá, ale za kolik?

27.09.2013 | , Finance.cz
STUDENT


Děti se již vrátily z prázdnin do školních zařízení, což řádně provětralo peněženky rodičů. O něco méně zaplatí za své děti rodiče, kteří využívají státní zařízení. Jaké jsou rozdíly mezi státní a soukromou školou?

Cena soukromé školky vás může porazit

Začněme těmi nejmenšími, tedy tříletými „caparty“, kteří nastupují do předškolního zařízení, tedy do mateřské školy. Pokud rodič patří zhruba mezi třetinu vyvolených a podaří se mu dostat dítě do státního zařízení, které spravuje obec, pak si může značně oddechnout. Zatímco ve státním zařízení se platí školné od 200 do 1000 korun, zařízení nestátní požaduje za celodenní docházku zhruba od pěti tisíc (v zařízení, které se nachází na menším městě), až po 20 000 korun v pražském zařízení. S výukou angličtiny a dovozem dítěte do školky a ze školky domů školním autobusem za dalších 5 000.

Strava za několik desítek korun

Zhruba o polovinu dražší je i strava, zatímco ve státním školním zařízení platíte zhruba 30 korun za celodenní stravu, tedy za přesnídávku, oběd a svačinu, v soukromém zařízení je to 60 – 80 korun za den. Obědy bývají většinou dovážené, nestátní školky neprovozují vlastní kuchyni. Děti si však v některých případech mohou vybírat i z vegetariánského jídelníčku. Děti ze státní školky mohou také během roku vyrazit na školky v přírodě, takový pobyt vyjde zhruba na tisíc až dva tisíce korun. Dále jsou nabízeny nejrůznější kroužky, jako třeba plavání, výtvarný kroužek atd., které vás přijdou řádově na několik set korun. Do školky je třeba si také nachystat určité vybavení. Pro dítě jsou vyžadovány bačkory, gumáky, cvičební úbor a náhradní prádlo a oblečení pro případ jisté nehody, celkově v ceně zhruba 1000 korun.

Státní základní škola je zdarma, za vybavení pro prvňáčky až několik tisíc korun

Přestupuje vaše dítě na základní školu? Pokud jste mu v předchozí dobu platili soukromou mateřskou školu, pak si můžete oddychnout, protože do státní základní školy dítě být přijato musí a docházka do ní je zdarma. Na druhou stranu dávno pryč jsou doby, kdy dítě s příchodem do školy fasovalo celý soubor pomůcek, učebnic a sešitů. Veškeré toto vybavení nyní leží na rodičích dětí. Pořídit dětem tedy budete muset tužky, pera, vystřihovací abecedu a číselník a obaly na ně, pastelky, vodovky, sešity, veškeré učebnice, papíry na kreslení, barevné papíry, křídy, tempery cvičební úbor, přezůvky, tašku do školy či baťoh. V závislosti na tom, nakolik „značkové“ vybavení rodič zvolí, vyjde toto vybavení na 4 až 10 000 korun. Právě školní aktovka může přijít na značné peníze: „Cena vybavení do školy pro běžného školáka se dnes pohybuje většinou v rozmezí 1000 až 2000 Kč. Pro prvňáka se tato částka ještě navýší o základní vybavení jako je aktovka nebo penál,“ uvádí Michaela Lammrová, marketingová manažerka společnosti Kores, výrobce kancelářských a školních potřeb. Dítě roste a vyvíjí se a špatně zvolená aktovka může způsobit dítěti poškození páteře. Proto se vybírají modely s vyztuženými zády, za které se zaplatí od 1400 korun výše. Ne však všichni: „Skupina lidí s nižšími příjmy a špatným ekonomickým zázemím ve světle nejistoty zlepšení stále více šetří a jediným kritériem výběru je pro ně cena. Druhá skupina spotřebitelů pokračuje v trendu velkého důrazu na kvalitu zboží, přidanou hodnotu, design, ergonomii a bezpečnost. Posilujícím trendem v porovnání s obdobím zhruba před čtyřmi lety je rostoucí důraz na bezpečnost,“ vysvětluje Michaela Lammrová.

Soukromá základní škola až za 12 000 korun

Pokud chcete, aby vaše dítě docházelo do školy se speciální výukou, jako jsou například Waldorfské školy, nebo například s rozšířenou výukou jazyků, můžete zapsat dítě do soukromé základní školy. Zde se platí školné ve výši od 1 000 do 12 000 korun, vyšší jsou také náklady na stravu. Za obědy zaplatíte na prvním stupni základní školy 40 korun, svačiny musíte dětem poskytovat vlastní. Značnou sumu také může dítě a rodič utratit, pokud je třeba do školy dojíždět, a to zejména autobusovými spoji. Zatímco pro dojíždění městskou hromadnou dopravou je možné využít zlevněnou průkazku, stejně jako v případě dojíždění vlakem, doprava meziměstskými autobusy se může pěkně prodražit. Vzhledem k tomu, že dopravu zajišťuje hned několik přepravců, není možné využít zlevněných průkazek. I kdyby přišlo dopravné tam a zpět třeba na třicet korun, za měsíc již tato částka může nepěkně naskákat.

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT