Komoditní vývoj v září

07.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Září bylo na komoditních trzích poznamenáno především obavami z intervence USA do Sýrie. To krátkodobě zvedlo cenu ropy i zlata. Komoditní index RICI oslabil o 2,5 % na 3582,18 bodů. Ve značném propadu pokračovala tento měsíc kukuřice i káva rubusta.

Bilance nákupů a prodejů zlatých ETF se během posledního týdnu v září dostala do zelených čísel. Od začátku roku se to zatím stalo vcelku výjimečně a značí to obnovený zájem ze strany ETF investorů. To by v kombinaci s enormní asijskou fyzickou poptávkou mohlo znamenat nastartování růstového sentimentu na trhu se zlatem.

Největší thajský dovozce zlata společnost YLG Bullion International Co., Thailand’s počítá s tím, že celkový dovoz kovu tento rok dosáhne 200 tun. V minulém roce společnost dovezla 92 tun. Importy společnosti v první polovině roku dosáhly 112 tun, což je zhruba 60 procent celkového importu do Thajska. Podle dat World Gold Council vzrostl dovoz v druhém kvartálu tohoto roku o 58 procent na 26,6 tuny. Thajsko je třetí největší asijský spotřebitel kovu po Číně a Indii.

Posílení se dočkala měď, ropa na osmitýdenním minimu

Měď ke konci září posilovala díky zprávě o vývoji amerického HDP. To rostlo v druhém čtvrtletí tempem 2,5 %. Přitom ještě v prvním letošním čtvrtletí to byl růst jen o 1,1 %. Jedním z prorůstových faktorů byla informace o tom, že počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti na konci září významně klesl. Tyto zprávy vyvolaly optimismus týkající se současného i budoucího vývoje ekonomiky USA. Ta je po Číně druhým největším spotřebitelem mědi na světě.

Ropa Brent na konci měsíce dosáhla osmitýdenních minim. Důvodem byly známky zklidnění napětí mezi USA a Íránem. Na konci měsíce panovala naděje na setkání amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho íránského protějšku Hassana Rúháního na půdě OSN. Ke schůzce sice nakonec nedošlo, nicméně Rúháního následný projev v OSN byl smířlivý. Byla mimo jiné zmíněna připravenost za určitých podmínek jednat o íránském jaderném programu.

Další komodity

Čistý export sóje z USA se podle amerického ministerstva zemědělství ztrojnásobil na hodnotu 2,28 miliónu tun v týdnu končícím 19. září. Nejvýznamnější položkou bylo 2,29 miliónu tun mířících do Číny. Listopadový kontrakt sóji přesto oslabil tento měsíc o 2,7 procenta.

Futures kontrakty na pšenici posilovaly a dosáhly dvouměsíčních maxim. To vše krátce po zveřejnění vládního reportu, dle kterého se farmářům v USA dařilo lépe vyvážet pšenici do Číny i Brazílie. Vývozci prodali v týdnu končícím 19. zářím 620 212 tun pšenice. To je o masivních 44% více než ve stejném období v loňském roce. Hlavními odbytišti byly, jak už bylo zmíněno, Čína a Brazílie. Růst pšenice v předchozích dnech byl pak způsoben hlavně mrazy v Argentině, které v uplynulém týdnu pravděpodobně poškodily tamní úrodu.

Tabulka č. 1: Změna ceny v září a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.9.

ropa WTI

-5

102,33 USD za barel

zlato

-5

1327 USD za oz

měď

3,2

3,33 USD za libru

kukuřice

-10

4,4 USD za bušl

pšenice

3,8

6,8 USD za bušl

káva Robusta

-7,7

1642 USD za tunu

vepřové maso

-1

86,62 US centu za libru

Graf č. 1: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

colosseum_20131007.gif 

Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE