Při sjednávání cestovního pojištění berte v potaz fakultativní výlety

09.10.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Scénář, který zažilo mnoho z nás. Když si před odjezdem na dovolenou sjednáváte cestovní pojištění a online formulář pojišťovny na internetu vám dává na výběr mezi tarify „rekreační“ a „ rizikový“. Výrazně nižší cena jasně nahrává ve prospěch „rekreačního“ tarifu, jenže…

Vzpomínka na prodejce různých fakultativních výletů se mnou táhne již od první zahraniční dovolené na začátku devadesátých let. Tihle lidé jsou ve všech turistických letoviscích a někdy je opravdu těžké jim odolat, však posuďte sami. Jenže, řada z nabízených zážitků může, aniž byste si to museli uvědomit, položit na lopatky vaše cestovní pojištění. Pokud jste si totiž, jako většina turistů, sjednali „rekreační“ tarif, můžete účastí na fakultativním výletu zabrousit do pojistných výluk. O co jde? O aktivity, které jsou pro pojišťovny natolik rizikové (vysoké riziko úrazu a následné vysoké náhrady za lékařskou péči), že ve svých pojistných podmínkách uvádí, že pokud se pojistná událost (úraz, smrt, otrava apod.) stane při některé z těchto aktivit, nemusí pojišťovna vyplácet pojistné plnění, resp. vyplácet jej určitě nebude. Níže uvádíme několik aktivit, spadajících často do výluk v případě „rekreačního“ tarifu cestovního pojištění:

  • bungee jumping
  • skoky na lyžích
  • jachting
  • surfing
  • kitesurfing
  • sjíždění náročných terénů na kole
  • seskok padákem
  • lety na rogalu, závěsné lety

Úplný výpis aktivit spadajících do skupin „vyloučených“ najdete ve všeobecných pojistných podmínkách každé pojišťovny. Tento výčet se u jednotlivých pojišťoven liší, tzn. aktivita vyloučená u jedné pojišťovny nemusí být vyloučenou aktivitou u druhé pojišťovny.

Na fakultativní výlet si nemusíte nechat zajít chuť

To, že jste si sjednali „rekreační“ tarif cestovního pojištění však neznamená, že byste si museli nechat zajít chuť na dobrodružné fakultativní výlety. Nabízí se vám totiž hned dvě řešení.

Tím prvním je sjednání si „rizikového“ tarifu cestovního pojištění na den či dny, ve kterých se budete účastnit těchto dobrodružných aktivit. Toto cestovní pojištění si můžete sjednat jednoduše přes internet v den fakultativního výletu.

Tím druhým je pojištění, kterým je krytý provozovatel fakultativního výletu. V případě neštěstí by pak byla vám poskytnutá lékařská pomoc hrazena z pojištění provozovatele. V porovnání s předchozí variantou se vak jedná o výrazně riskantnější řešení, protože provozovatel fakultativního výletu bude pojištěn u některé z místních pojišťoven a je jen malá šance na to, že u sebe bude mít pojistné podmínky v češtině či angličtině (pokud u sebe bude vůbec mít pojistnou smlouvu).

Pokud se tedy budete chtít zúčastnit nějaké dobrodružné aktivity a zároveň být pojištěn pro případ nějakého neštěstí, neváhejte a sjednejte si minimálně na dobu trvání této aktivity „rizikovou“ variantu cestovního pojištění. Nic pak nezkazíte, pokud se budete řídit těmito radami:

  • detailně se seznamte s průběhem fakultativního výletu, ptejte se zejména na přítomnost instruktora, možnost využít ochranné prostředky, obtížnost terénu a požadované zkušenosti s danou aktivitou
  • pozorně čtěte pojistné podmínky jednotlivých pojišťoven, zejména část s výlukami
  • pokud si nejste naprosto jisti, jestli daná pojišťovna pokrývá určitou aktivitu, zavolejte na její zákaznickou linku a ptejte se na pojistné podmínky
  • nešetřete! Sjednejte si cestovní pojištění s největším pokrytím a nejvyššími (nejlépe neomezenými) pojistnými limity. Pár desítek korun navíc vám může ušetřit milionové starosti

Autor článku

Petr Rozkošný  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ