Hongkong: Budoucí finanční centrum Asie

17.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Hong Kong v posledních dekádách předvedl obrovský pokrok v oblastech, které jsou stěžejní pro dobře fungující finanční systém. Tamní finanční trh již nyní nabízí širokou škálu produktů, od klasických dluhopisů a akcií až po opce, warranty a další deriváty. Hongkong je místem, kde má své zastoupení více jak 300 mezinárodně působících bank ze zemí z celého světa a vytrvale se posouvá v žebříčku největších mezinárodních bankovních center.

Strategické umístění Hongkongu předznamenává řadu výhod, které se vzhledem k modernizaci a internacionalizaci prostředí začínají stále více projevovat. Geograficky leží Hongkong v místě, kde se střetávají asijské ekonomiky, které jsou zpravidla kulturně a politicky spřízněné a provázané. Trh práce lze považovat za velmi kvalifikovaný a optimálně regulovaný. Služby na finančním trhu jsou poskytovány ve vysoké kvalitě a právě kvalitní služby jsou v tomto regionu nedostatkovým zbožím.

Hongkong je taktéž považován za hlavní offshore centrum pro finanční transakce v RMB (čínského yuanu). Růst trhu RMB byl velmi rapidní, kdy v úvodu roku 2013 dosáhly vklady RMB více než 650 miliard, to představuje 7,7 % z celkových vkladů. Vzestup RMB offshore podnikání láká další finanční centra, aby je následovaly. Mezi hlavní lze považovat Singapur, Tchaj-pej, ale i Londýn nebo Paříž.

Provázanost HKD s USD a potencionální výhody a nevýhody

Od měnové krize v roce 1983, byl Hongkongskou monetární autoritou (Hong Kong Monetary Authority - HKMA), opuštěn systém plovoucího měnového kurzu a byl zaveden pevný kurz, který byl zároveň navázán na měnu amerického dolaru (USD) v poměru 7,80 HKD za 1 USD (reálně fluktuuje v rozmezí 7,75 – 7,85 HKD). Systém je nastaven tak, že každý vydaný HKD musí být současně zajištěn ekvivalentem v USD, pro udržení zmíněného poměru. Úrokové sazby jsou nastaveny rovněž tak, aby přesně korespondovaly se sazbami centrální banky US FEDu. Tato regulace, v nynějším prostředí nulových úrokových sazeb a kontinuálního kvantitativního uvolňování ze strany spojených států (FEDu), vytváří řadu problémů.

Úrokové sazby na HK bondech, které jsou systémově nastaveny v závislosti na sazbách US, přirozeně neodpovídají domácí ekonomice. Uměle předurčené sazby na státních dluhopisech jsou následně promítnuty do hypotéčních sazeb, které potažmo mohou být příčinnou nesrovnalostí na nemovitostním trhu. V případě nemovitostního trhu v Hongkongu jsme toho patrně nyní svědky. Vývoj cen nemovitostí v Hongkongu zažívá od počátku kvantitativního uvolňování v roce 2009 rapidní růst, neuvěřitelných 120%. Ceny bytových nemovitostí v Hongkongu dokonce korelují s vývojem akciového trhu v US. Z pohledu místních obyvatel je výsledek takový, že tržní cena nemovitostí v poměru k disponibilním příjmům vzrostla od roku 2009 o téměř patnáctinásobek, tj. při koupi nemovitosti si tak musí kupující vyčlenit v průměru téměř 65% svých měsíčních příjmů. Za další klíčový problém lze považovat riziko plynoucí z růstu inflace. HKMA se zavázala k pravidelným intervencím v situacích, kdy hrozí překročení hranice definovaného fluktuačního pásma. V případě oslabování USD, HKMA devalvuje HKD, aby dostála zachování poměru. Zpravidla k tomu dochází zvyšováním peněz v ekonomice, které tak vede k růstu cen a vytváří inflační tlaky.

Hongkong: Budoucí předpoklady

Úkolem Hongkong je vzít na sebe roli hlavního finančního centra pro Čínu a Asii a v budoucnu být i plnohodnotným finančním centrem na světové úrovni. Avšak tato cesta vede přes řadu zastávek, které dlouhodobě nemohou být přehlíženy. Vzhledem k aktuálním problémům, které pramení z různorodosti a disproporcí ekonomik US a HK lze do budoucna očekávat možné přenastavení fixace či dokonce přesun zpět na plovoucí měnový kurz.

Autor příspěvku je členem investičního výboru Charles Bridge Global Macro Fund

Autor článku

Tomáš Trtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE