Ohrozí rostoucí sazby růst čínské ekonomiky?

25.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Rostoucí napětí na čínském peněžním trhu znervózňuje investory po celém světě. Sedmidenní reposazba vzrostla takřka na 5 %, což je zvýšení téměř o jeden procentní bod oproti předchozímu dni.

Příčinou tak rychlého růstu je nevole tamní centrální banky nadále pumpovat do systému dodatečnou likviditu. Bankéři se totiž obávají z nárůstu inflace a potenciální tvorby bubliny na nemovitostním trhu. Tento strach přitom není ani zdaleka neoprávněný. Jen za září totiž vystoupala spotřebitelská inflace až na hodnotu 3,1 % y/y, což je nejvyšší úroveň za posledních sedm měsíců. Ani data z nemovitostního trhu nejsou povzbudivá. Podle oficiálních dat rostly v září ceny nemovitostí nejrychleji za poslední tři roky. Ceny domů ve velkých městech rostou meziročně přibližně o 15 procent.

20131025_cyrrus.gif 

Ač se sazby prozatím nepohybují na nijak horentních úrovních, investoři zareagovali na jejich dynamický nárůst výprodeji. Obávají se, že rostoucí úrokové sazby utlumí úvěrování ekonomiky a ta nedosáhne cíleného tempa růstu. Akciový index Shanghai Composite i index hong-kongské burzy Hang Seng v reakci na zvyšující se sazby korigoval o 2 %.

Čína dlouhodobě bojuje s výběrem své priority. Udržet silný hospodářský růst či si dát pozor na rostoucí ceny? Prozatím se čínským politikům daří vyvažovat tyto často proti sobě jdoucí veličiny, nicméně investoři mají ještě v živé paměti situaci z června letošního roku, kdy došlo k takřka úplnému zamrznutí peněžního trhu. Sedmidenní reposazby vylétly až k 12 % a celou situaci musela zachraňovat až centrální banka dodatečnými injekcemi likvidity. Nyní tyto mimořádné operace končí a trhy si logicky kladou otázku, zda se situace nebude opakovat.

Utlumování měnových intervencí pravděpodobně přichází právě nyní kvůli pozitivnímu vývoji HDP. To Číně dává větší prostor k zásahům proti inflaci a možnému přehřátí nemovitostního trhu. Celý svět napjatě sleduje, jak se tuto nelehkou situací podaří čínským představitelům zvládnout. Jde přece jen o druhou největší světovou ekonomiku, na jejímž růstu je závislé i velké množství „západních“ firem.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE