Dobešová: Studenti by se měli poohlížet po skutečné praxi

01.11.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Vysokoškoláci by se měli místo obyčejných brigád poohlížet po skutečné praxi. Ideální jsou různé i krátkodobé stáže. Pokud budou ve svém oboru dobří, uplatní se téměř vždy. Je to jen otázka aktivity a vlastní ambice, uvedla v interview Veronika Dobešová, projektová manažerka projektu UNIjobs.cz.

Sociální sítě Facebook a LinkedIn reprezentují nové možnosti pro hledání práce a praxe. Komunikační technologie jdou vpřed a společně s nimi se mění přístup i portálů pro zprostředkování zaměstnání. Na jaké výzvy se má dnes mladý absolvent připravit a jaký je elixír na úspěch?

UNIjobs.cz se zaměřuje na zprostředkování zaměstnání pro studenty a mladé absolventy. Jaký byl impuls pro založení takto striktně orientovaného pracovního portálu?

Ten impuls byl jasný – na trhu práce v době založení portálu nebyl žádný opravdu fungující portál, který by studentům a čerstvým absolventům nabízel skutečnou kariéru. Portálů s brigádami na pokladnách supermarketů najdete na českém internetu spousty, naším cílem je být jiní, distancovat se od obyčejných brigád a přinést studentům opravdový rozjezd jejich kariéry.

V čem spatřujete unikátnost Vašeho portálu ve vztahu ke zprostředkování zaměstnání pro studenty a mladé absolventy?

Naší hlavní náplní je nabídka stáží a trainee programů. Aktivně vyhledáváme a oslovujeme české i mezinárodní společnosti, které stáže a trainee programy nabízí. Snažíme se tak neustále udržovat vysoký počet těchto nabídek na našem portálu, aby zájemci o tyto pozice vždy měli šanci na našich stránkách svou vysněnou nabídku najít.

Narůstá zájem firem o technicky vzdělané absolventy a studenty IT oborů

Na jaké obory se zejména Váš portál zaměřuje?

Portál jde ruku v ruce s potřebami trhu a momentálně, jak víme, je největší poptávka po studentech technických a IT oborů, následně pak po ekonomech. Na tyto se proto zaměřujeme nejvíce, ale na stránkách najdete i nabídky pro chemiky, lékaře, tlumočníky, učitele a další převážně humanitní profese.

Kteří významní zaměstnavatelé s Vámi napřímo spolupracují?

Z významných společností mohu uvést například Tesco Stores ČR nebo ŠKODA Auto či poradenskou společnost Capgemini. Zárukou kvality portálu je také to, že se jeho partnerem nedávno stal Svaz průmyslu a dopravy, se kterým v následujících měsících chystáme velice úzkou spolupráci především v sekci kariérního poradenství.


Čtěte také:
Nemáš práci – a divíš se?
Jak si usnadnit nástup do nové práce?
Chcete uspět u pracovního pohovoru?
Zkušenost: Zahraniční stáž a práce v Berlíně
Stáže pomohou nastartovat kariéru
Filipová: Mladí můžou získat praxi, která jim usnadní budoucí pracovní uplatnění
Pohovor v létě: Zapomeňte na kraťasy, tílka a minisukně

Časté klišé: Komunikativnost, tah na branku, flexibilita...

Jaké vlastnosti a schopnosti obvykle očekávají potencionální zaměstnavatelé od uchazečů?

To se samozřejmě liší u každé jednotlivé společnosti. Obecně se však dá říci, že dnešním mladým uchazečům o práci často scházejí takzvané soft skills, které bývají jedním z hlavních kritérií pro výběr nového zaměstnance. Uchazeči o práci obvykle ve svých CV uvádějí komunikativnost, tah na branku, flexibilitu, ale často se stává, že právě tyto vlastnosti nakonec vůbec nepředvedou. Důležité jsou jaké jazykové znalosti, v dnešní době je velice často vyžadována znalost alespoň jednoho světového jazyka. Stále však jedním z výběrových kritérií zůstává i ovládnutí vlastního mateřského jazyka; není nic horšího než hrubky v motivačním dopise nebo dokonce přímo v životopise. V takovém případě totiž životopis často letí do odpadkového koše a na zkoumání dalších schopností uchazeče už nedojde.

Jak moc klade Váš portál důraz na moderní sociální sítě? Jste přesvědčena, že je dnes pro mladého člověka hledající zaměstnání důležité být aktivní i na portálu LinkedIn?

Sociální sítě používáme denně, náš Facebookový profil je mezi studenty velice oblíbený. Využíváme jej k nabídce pozic stejně jako ke kariérnímu poradenství. Snažíme se také udržovat studenty v obraze s realitou trhu práce. V dnešní době je hledání práce skrze sociální sítě jednou z alternativ pracovních portálů a klasické inzerce. V této oblasti mají sociální sítě obrovský potenciál. Osobně s tím sama mám zkušenost. Rozhodně proto doporučuji i LinkedIn, ačkoli si myslím, že jeho využití v Čechách je teprve v začátcích a budoucnost ukáže, zda i on bude výrazněji prospěšný mladým lidem při hledání práce. Jen se obávám, že Češi jsou zatím příliš konzervativní a ve srovnání se západními státy nedokáží plně využít potenciál sociálních sítí.

Nabízíte studentům a mladým absolventům rovněž kariérní poradenství? Na jakém principu funguje?

Dosud fungovalo spíše formou článků, které se zaměřovaly na rady ohledně CV, tipů na přípravu na pohovory či Assessment centra a podobná témata. Na jaře jsme rozjeli projekt Návštěvy ve firmách, kde ve spolupráci s předními českými společnostmi chodíme se studenty přímo do firem a tam si v rámci návštěvy mohou studenti nechat zkontrolovat své CV, vyzkoušet pohovor nanečisto nebo dokonce i Assessment centrum nanečisto. V zimním semestru chystáme rozjet nový model kariérního poradenství, ale zatím Vám neprozradím jaký.

Absolventi někdy mají nepřiměřené požadavky

Představme si modelový příklad mladého absolventa vysoké školy ekonomického zaměření, který již několik měsíců nemůže nalézt uplatnění v oboru, jaké byste pro něj měla doporučení?

Určitě lehce přehodnotit své požadavky na vysněnou práci. Čas od času se setkáváme s tím, že absolventi mají nepřiměřené požadavky a nechce se jim budovat kariéru od počátků. Tím nemyslím od prodeje na pokladně, ačkoli i to se může stát; pokud se budete ucházet o pozici manažera například obchodního řetězce, měli byste obchod znát dobře ze všech pozic. Jde však o určitou trpělivost a pokoru, které se mladým talentům nedostává. Přitom kariérní růst může být v jejich případě velice rychlý. Další možností je také zkusit hledat práci mimo obor, což je dnes už naprosto běžné. A samozřejmě také hledat skrze kariérní portály, kde si můžete vystavit i své CV a kromě aktivního hledání tak hledat i pasivně.

Důležité však je vyzkoušet všechny možnosti – kariérní portály, stránky kariérního centra vystudované školy, sociální sítě, poptat se mezi přáteli, a nebo také poslat své CV přímo do společnosti, i když ta nemá na stránkách vypsané žádné pozice. I kdyby vás nevzali právě k nim, třeba vás doporučí do jiné společnosti, kde o vás budou mít zájem.

K předcházení těmto životním situacím, na co mají klást studenti posledních ročníků důraz pro dobré uplatnění po dokončení studia?

Nejen studenti posledních ročníků, ale všichni vysokoškoláci by se měli místo obyčejných brigád poohlížet po skutečné praxi. Ideální jsou různé i krátkodobé stáže, díky nimž se student seznámí s fungováním společnosti a začne získávat zkušenosti právě ve svém oboru. Jak ukázaly naše nedávné průzkumy, čím dál více studentů má zájem nastoupit na stáž, klidně i neplacenou. Uvědomují si, že jako absolventi se lépe uplatní, pokud už nějakou relevantní praxi budou mít. Proto pokud student posledního ročníku dříve na praxi moc nehleděl, měl by zkusit nyní před absolvováním ještě alespoň nějakou krátkou stáž absolvovat, rozhodně mu to pomůže.

Obor budoucnosti: IT management

Které obory vysokých škol jsou stále zárukou uplatnění po dokončení studia včetně garance dobrého příjmu? Myslíte si, že zaměstnavatelé dávají přednost absolventům veřejných vysokých škol před soukromými?

Stále platí, že nejjistější uplatnění mívají absolventi lékařských a právnických fakult. Čím dál více však narůstá zájem firem o technicky vzdělané absolventy a také studenty IT oborů. Dle mého názoru pak jedním ze zajímavých oborů budoucnosti je IT management, který se v následujících letech bude hodně rozvíjet. Pokud však budete ve svém oboru dobří, uplatníte se s čímkoliv, je to jen o aktivitě a vlastní ambici. Nezáleží potom, zda jste absolventem soukromé či veřejné vysoké školy, každá má svá plus a mínus. Pro zaměstnavatele stejně nakonec bude rozhodující spíše vaše praxe nebo alespoň viditelná snaha o získání zkušeností než jméno vysoké školy.

Přejete si sdělit čtenářům něco závěrem?

Chtěla bych jim popřát, aby vvprůběhu studia neztráceli iluze a šli si za tím, co je baví a pro co se rozhodli. Pokud do něčeho vložíme energii, musí se ta energie pak zákonitě někde projevit. Já si vždycky říkám, že na světě se neděje nic náhodně, ale všechno má svůj smysl. I to špatné. Proto je důležité na vše nahlížet pozitivně a „vytřískat“ z toho maximum. Hodně štěstí!



Děkuji Vám za rozhovor,
Zbyněk Drobiš, Finance.cz.

Autor článku

Zbyněk Drobiš