Akciové fundamenty na území Eurozóny

06.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


S pozitivními daty z Evropy přicházejí znovu atraktivní příležitosti na trhu akcií Eurozóny. Od krize v roce 2008 se ukázaly jako nejziskovější převážně růstové tituly. Nyní s velkou pravděpodobností přichází období pro výběr tržně podhodnocených akcií a selekce dle fundamentálních faktorů a tržních valuací. Aktuálně preferujeme sektory energetiky, bankovnictví a telekomunikace.

V současné době lze zpozorovat akceleraci růstu individuálních ekonomik Eurozóny a zřejmě nastává zotavení. Ekonomika se přesunula z recese v roce 2012 do období stagnace a mírného růstu. Dle makroekonomických ukazatelů přicházejí, alespoň dočasně, přívětivější dny. Změna směrem k růstu spotřeby vývoj zotavení potvrzuje, což lze hodnotit například vývojem ukazatele obratů zásob. Aktivity směřující k navyšování zásob a zvýšená poptávka spotřebitelů by tak měly podpořit další růst.

Pozitivní je, že i nejvíce postižené státy, tj. státy periferie Eurozóny, vykazují nyní známky zlepšení, kdy se fiskální problémy a nedostatky finančních toků zdají být na ústupu. Například, spready swapů úvěrového selhání (CDS) emitované vůči problematickým bankám ve Španělsku registrovaly výrazné poklesy, v některých případech až o 500bp. To naznačuje, že španělský plán na záchranu bank, který je financován a organizován seskupením EU Troika, může fungovat. Italská data ohledně důvěry spotřebitelů stoupla zpět na historický průměr, čemuž v Itálii přispělo i zatržení dalšího zvyšování daňového zatížení. V neposlední řadě neúspěšný pokus Silvia Berlusconiho o svržení vlády by měl rovněž pomoci upevnit ekonomický optimismus v zemi.

Co nahrává příznivému vývoji v EU je dále fakt, že se ECB přislíbila aktivně podílet na udržení růstu ekonomiky. Bude tak patrně pokračovat v dalších formách LTRO intervencích, tj. především přímé financování bankovních institucí. Tomuto nastavení ECB přispívají i reakce FEDu ohledně zpomalení QE, která se stále nezdají být aktuální. FED bude jednat až v okamžiku výrazného zlepšení makro-dat, tj. nezaměstnanost, HDP, inflace.

Nedojde-li k neočekávaným výstupům a nešťastným událostem, jako byl nedávno případ odkládání navýšení dluhového stropu v US, očekáváme, že Eurozóna nebude v následujících měsících vystavena fundamentálním rizikům a absolutní vývoj bude v nejbližší době spíše pozitivní. V nejhorším případě lze předpokládat mírný pokles současné výkonnosti či stagnaci a HDP blížící se minimálně kladným hodnotám.

Autor komentáře je člen investičního výboru Charles Bridge Global Macro Fund

Autor článku

Tomáš Trtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE