Kdo přijde po BRIC?

07.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Zkratka BRIC je již notoricky známá. Značí počáteční písmena zemí, které byly v době vzniku této zkratky považovány za jedny z nejžhavějších favoritů pro výrazný rozvoj jejich ekonomik a s tím související vysoký výnos na kapitálových trzích.

Investor, který do tohoto vlaku nastoupil od počátku, rozhodně neprohloupil. Investoři, kteří nastupovali později, někteří z nich až krátce před výnosovým vrcholem těchto ekonomik, už jsou na tom z pohledu výnosu hůře. V současnosti pak nástroje navázané na tyto země (akciové a dluhopisové indexy) spíše ztrácejí.

Poněkud stranou probíhá „souboj“ o to, kdo tyto země v oblibě mezi drobnými investory nahradí. Takřka s určitostí můžeme tvrdit, že to nebudou země seskupené po zkratkou PIIGS. Neboť jde o problémové státy Evropské unie, ponejvíce z jejího jižního křídla. Investovat do nástrojů z těchto zemí se většinou běžnému retailovému investorovi nevyplatí.

Kdo tedy dál stojí ve frontě na popularitu? Může to být Afrika, země Frontier Markets, spojení Korexico či někdo další?

Korexico

Proč právě divně znějící Korexico? Jde o slovo složené z názvů Korea a Mexiko? Mexiko je v tuzemsku známo spíše z novinových článků o drogových kartelech, milovníci turistiky zase ocení pláže a pozůstatky starobylých civilizaci. Pár lidem zase něco řekne jméno mexického magnáta a jednoho z nejbohatších lidí světa Carlose Slima. Ale investovat do Mexika? To mnoho lidí v ČR nenapadne. Ale přesto se tato středoamerická země dostala do hledáčku mnoha investorů, především na západě. A to především zásluhou defenzivnějšího akciového trhu, než u ostatních rozvíjejících se zemí.

Důvod je jednoduchý. Když v květnu šéf amerického Fedu Ben Bernanke oznámil zpomalování kvantitativního uvolňování, mělo to pro rozvíjející trhy dopad jako rána kladivem. Akciové indexy (Brazílie, Thajska, Filipín a mnoha dalších) se propadly během několika týdnů o 15 a více procent. Doposud se na své hodnoty nevrátily. Kdežto mexický akciový trh poklesl „jen“ o 6 % a nyní se pohybuje na vyšších hodnotách, než byl před květnem. To samozřejmě není jediný důvod. Na rozdíl od dalších rozvíjejících se zemí má Mexiko nízký poměr bankovních půjček k HDP („pouze“ 20 %). Určitá skrytost Mexika před zraky investorů přináší výhodu v tom, že země Aztéků nepřilákala tolik spekulantů s tzv. horkými penězi.

Stinné stránky Mexika

Ale vše není tak úplně růžové. Mexiko se potýká s neklidem na politické scéně, stejně jako s vysokou kriminalitou danou působením drogových kartelů. Na klidu ani nepřidá připravované zvýšení daní, jakož i slabší výkonnost ekonomiky, než se všeobecně očekávalo. Pro běžného investora je však horší to, že neexistuje mnoho nástrojů, jejíž pomocí by se na prosperitě Mexika mohl podílet. Jedním z mála takových nástrojů je ETP iShares MSCI Mexico Investable Market Index Fund.

Jižní Korea je mezi českými investory známější

Kdo by neznal korejské produkty, jako je elektronika, automobily apod. Rovněž akcie korejských společností patří mezi spíše defenzivní. Zajímavostí je, že peníze zahraničních investorů Koreu v podstatě neopustily. I když po květnovém prohlášení FEDu nastal odliv od korejských akcií, investoři tyto peníze vkládali zase do korejských dluhopisů. A pak opět proudily zpět do akcií. Je tedy vidět, že si Jižní Korea udržuje vysokou důvěru mezi investory.

Rizika korejské ekonomiky

Samozřejmě i u Jižní Koreje existují znatelná rizika. Export, jeden z motorů korejské ekonomiky, putuje převážně do Číny, i když klíčové výrobky jako elektronika či auta míří spíše do USA. Rovněž ekonomické výsledky korejských společností zaostávají poněkud za očekáváním. Ale i tak jde o poměrně bezpečnou investici.

Pokud by chtěl investor participovat na výkonu korejských společností, může volit třeba ETP iShares MSCI South Korea Index Fund. Anebo se nabízí klasické podílové fondy Templeton Korea Fund či Parvest Equity South Korea.

I když jsou obě ekonomiky dost velké, nedosahují kalibru zemí BRIC. Přesto mohou být poměrně zajímavou investiční alternativou k v současnosti klesajícím rozvojovým zemím. Avšak v žádném případě by neměly tvořit výraznou část portfolia. Investor by si měl být také vědom jejich vyšší rizikovosti.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE