Spustí Twitter vlnu dalších IPO?

14.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Twitter zažil veleúspěšné IPO. Dává ale aktuální valuace smysl a jaké jsou další technologické firmy, které v dohledné době zvažují IPO?

Upisovací pásmo 23 – 25 USD oceňovalo Twitter dle očekávaných tržeb roku 2014 na úroveň jeho hlavních konkurentů – firem Facebook a Twitter. To, co se dělo po IPO, ale vybočuje ze všech představitelných mantinelů. Akruální valuace implikuje, že Twitter je relativně dvakrát dražší než obě zmíněné firmy. Má šanci se titul takhle nahoře udržet?

Podle mého názoru nikoli, ale může to nějakou dobu trvat. Nemyslím si, že se titul dostane na původní očekávanou cenu 26 USD, ale meta 30 USD může být atakována v horizontu několika málo měsíců. Nevidím totiž žádný fundamentální rozdíl mezi Facebookem a Twittrem. Spíše mi přijde, že Twitter má menší možnosti ohledně možností růstu. Proto by se měly relativní valuace obou firem přiblížit. Bez ohledu na budoucí vývoj akcií Twitteru ale toto IPO dalo mnoha privátním firmám inspiraci, jak udělat „exit“. Níže je výčet technologických firem, o kterých se často mluví jako o dalších adeptech na IPO v horizontu několika málo měsíců.

King.com

Britská firma, která vyrábí hry pro mobilní telefony. Známá je zejména hrou Candy Crush Saga a je největším dodavatel her pro Facebook. Společnost už v USA zažádala o IPO v podobně utajovaném režimu, jako to udělal Twitter. IPO je tedy velmi blízko. V jejich portfoliu je 150 her ve 14 světových jazycích. Již od roku 2005 je zisková a na burzu si jde pro část odhadované hodnoty celé firmy 7 miliard dolarů.

Box

Společnost zaměřená na sdílení dat a cloudové služby, která si již vybrala poradenské banky, aby vedly emisi jejich akcií. Očekávaný termín IPO je na začátku roku 2014. Cílem společnosti je získat na trhu až 500 mil USD.

Square

Platební start-upová společnost, jejíž služby fungují na mobilních telefonech s operačním systému Android i iOS, byla založená spoluzakladatelem společnosti Twitter. IPO se očekává v příštích měsících. Tempo růstu je obdivuhodné – v roce 2014 by měly vzrůst tržby o 100 %.

Opower

Softwarová firma spolupracující s 90 globálními energetickými firmami a 22 miliony zákazníky, kterým dodává programy na sledování a optimalizaci spotřeby elektřiny. Konkurenční firmy, které šly na burzu v loňském roce (Splunk, Tableu Software), od doby IPO více než zdvojnásobily svoji hodnotu. IPO firmy Opower se očekává již v roce 2013.

GoPro

Společnost vyrábějící malé kamery sloužící zejména sportovcům. 9 % ve společnosti drží taiwanská firma Foxxcon a hodnota společnosti se odhaduje na 2,3 miliard USD. Podle zakladatele a miliardáře Nicholase Woodmana se firma připravuje na IPO.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE