Jak získat hypotéku na nemovitost v povodňové zóně?

19.11.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Plánujete koupi nemovitosti za pomoci hypotečního úvěru? Nebo již máte podanou/zamítnutou žádost o hypotéku na nemovitost nacházející se v povodňové zóně? V tom případě věnujte pozornost následujícím řádkům, velmi pravděpodobně na nich najdete řešení vaší situace, nebo se vyhnete chybě, která vás může stát i několik desítek tisíc korun.

Informace o tom, v jaké povodňové zóně se konkrétní nemovitost nachází je veřejně dostupná každému z nás na stránkách Asociace pojišťoven. O informaci, jak velké riziko povodní dané nemovitosti hrozí, by se pak měli intenzivně zajímat všichni z vás, kteří plánují koupi nemovitosti (rodinný dům, pozemek, rekreační objekt), kterou chtějí financovat prostřednictvím hypotéky.

Nepříjemná zpráva v pokročilé fázi koupě

Pokud tak totiž neučiníte, může se vám to velmi prodražit. Samotný fakt, že se daná nemovitost nachází např. ve 4. povodňové zóně totiž nevadí ani realitní kanceláři (která z vás vytáhne peníze na rezervačním poplatku) a zpočátku ani bance (tady můžete přijít k „újmě“ v podobě poplatku za odhad ceny nemovitosti).

Na problém tedy můžete narazit až v pokročilé fázi koupě nemovitosti, kdy již nemáte velký manévrovací prostor. Co se samotného vyřizování hypotéky týče, banka při podání žádosti o hypotéku posoudí nejdříve vaše příjmy a úvěrovou historii, samotnou nemovitostí se pak zabývá až v době po vypracování odhadu ceny nemovitosti (ten zhotovuje smluvní znalec banky). Již zde pak může vyplavat na povrch informace o tom, že je daná nemovitost nepojistitelná (de facto všechny nemovitosti nacházející se ve 4. povodňové zóně). Pojištění nemovitosti vinkulované ve prospěch banky (tímto si banka zajišťuje to, že bude-li nemovitost znehodnocena, bude její pohledávka za vámi uspokojena pojišťovnou) je pak nutné k tomu, abyste mohli hypotéku čerpat.

Více v článku Jak získat hypotéku na nemovitost v povodňové zóně? na prodej.finance.cz.

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ