Brazílie: Doposud nejasná vize

20.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Ekonomická situace v Brazílii se i přes řadu strukturálních změn nikterak nepřibližuje očekávaným výsledkům, natož úrovni vyspělých ekonomik. Pokus o implementaci souboru reforem (období 2012/13), které měly v původní verzi vést ke změnám v makroekonomickém prostředí a byly cíleny na snížení úrokových sazeb a oslabení domácí měny (BRL), se alespoň prozatím zjevně minul účinkem.

Brazílie se od vypuknutí finanční krize (2007/8) zvládla vcelku solidně zotavit a rychle vypořádat s tehdejšími dopady. Ekonomika nebyla přímo zasáhnuta vlnou hypotéčních problémů, a tak se jako jedna z prvních rozvojových zemí stala vhodnou základnou pro zahraniční investory a do země byl tak přilákán zahraniční kapitál. Příliv kapitálu mezi roky 2008 a 2010 zvýšil hodnotu brazilského realu (BRL) o více než 40 % a podpořil významným způsobem expanzi ekonomiky. Nicméně od roku 2010 růst citelně zpomalil. Z extrémů v 1Q 2010, kdy dosahoval růst HDP výše 9,3 % p.a. až k nejnižším hodnotám 0,5 % o dva roky později (2012). Zároveň inflace zůstává trvale na vysoké úrovni 6 % a schodek běžného účtu vzrostl na 3,6 % HDP v období posledních 12 měsíců. Centrální banka Brazílie (Banco Central do Brazil) s ohledem na stabilizaci inflace v minulém měsíci zvýšila úrokovou sazbu SELIC o 50 bazických bodů na 9,5 %.

Navzdory chabému růstu se nezaměstnanost pohybuje od roku 2012 v rozmezí 5-6 % což je nejníže od devadesátých let. Bohužel růst populace a zejména osob v produktivním věku se zpomalil a míra participace je aktuálně 56,2 %. Pokles byl zaznamenán zejména u žen, osob do 19 let a osob nad 60 let.

Ekonomika Brazílie kontinuálně čelí komplexu strukturálních problémů, mj. nízkému objemu soukromých investic i FDI či vysokému daňové zatížení. To jsou oblasti, s kterými se bude muset Brazilská vláda nyní vypořádat. Zejména domácí spotřeba obyvatelstva hraje pro růst HDP velkou roli. Fiskální expanze, která byla pokusem o stimulaci domácí poptávky, sice vedla k růstu úvěrů od bank směrem k domácnostem, ale na druhé straně vyústila tlakem na ceny zboží a služeb vyšší hladinou peněz v ekonomice.

Další zprávy z FEDu týkající se normalizace měnové politiky budou mít za efekt další pokles valuace BRL a současně brazilských dluhopisů. Devalvace měny bude dopadat do spotřebitelských cen a vláda bude muset dále zpřísnit měnovou politiku (nebo riskovat růst inflace). Rostoucí výnosy z vládních dluhopisů a následné zpomalení růstu bude vyžadovat více disciplinovanou fiskální politiku. Brazílii výhledově pomůžou jedině efektivnější reformy vedoucí ke snížení překážek v oblasti podnikání a přeorientování veřejných výdajů na podporu soukromých investic.

Autor příspěvku je členem investičního výboru Charles Bridge Global Macro Fund

Autor článku

Tomáš Trtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE