Trading: Jaký počítač vybrat?

21.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Trading se nedá dělat na papíře s obyčejnou tužkou v ruce. Souhlasím s tím, že se v podstatě vracíme do starověku a dnešní tablety jsou takové sumerské destičky, do kterých ryjeme prstem, ale na trading je potřeba něco lepšího než sumerská destička.

K tradingu se nejlépe hodí počítač – notebook nebo desktop nebo all-in-one. Protože na něčem prostě je nutné obchodovat a protože se mě často ptáte na to, na čem obchoduji já, podělím se tu s vámi o svůj pohled na věc.

Mám mnoho známých a přátel, kteří obchodují fx a co se týká počítačů a dnešní doby, samozřejmě existují dva tábory traderů, kteří stojí v zákopech a s granátem plným argumentů v ruce obhajují svoji značku. Dá se říci, že dnes je to prakticky bitva mezi Apple a Lenovo, MacOS a Windows. Jablko je prostě pro mnoho lidí šťavnaté a Lenovo má takovou tu červenou kuličku uprostřed klávesnice, která traderovi neskutečně usnadňuje život, zejména pokud je na cestách.

Moje kamarádka má doma na stole MacBook Pro a teď i novinku – jakýsi tower ve tvaru kulaté ruličky a k tomu ten největší monitor. Na MacOS má nainstalovaný WineBottler, který umí rozchodit Windows programy, aniž by byl tento operační systém instalován a obchoduje na MT4. Její počítače jsou pořádně nadupané a v iStyle si kupuje vždycky to nejlepší, co tahle trendy firma právě vyrobila. Ví, že takový výkon nepotřebuje, ale miluje ten design a umí se poprat s MacOS.

Já jsem příznivcem Win8 a počítačů Lenovo. MacOS jsem nikdy nerozdýchal. A mám skutečně dojem, že heslo společnosti Lenovo „for those who do“ vychází z reálné zkušenosti, protože tyto počítače mají nejen perfektní design, ale také se na nich velmi dobře pracuje. Současně nejsem kritikem počítačů Apple, jenom jej nepoužívám.

Mluvíme-li o tradingu, jediné, co má skutečně význam hodnotit, je celkový výkon a velikost monitoru. Všechno ostatní je nepodstatné. Pozoruji okolo sebe, že lidé, kteří přecházejí na reálný účet, obvykle mají tendenci zakoupit si - jako rituál jakéhosi přechodu na „profi“ – profi a velmi výkonný počítač. Nejčastěji nějaký tower a k němu 27“ monitor nebo rovnou několik takových monitorů.

Na první pohled to dává smysl. Velký monitor se hodí, protože lépe uvidíme grafy, můžeme si jich dokonce na plochu přehledně rozvrhnout hned několik. Vysoký výkon se také hodí, protože máme téměř jistotu, že se nic nezasekne a vše poběží plynule.

Na druhý pohled je to jiné. Zejména pro intradenního obchodníka. Velký monitor je velká zátěž pro naše oči, dva takové monitory jsou už doslova elektronický vampýr, který z nás bude velice brzy vysávat všechnu energii a svěžest, kterou potřebujeme pro správné rozhodování na trhu. Vysoký výkon je bezva věc, na takovém počítači lze v dobách odpočinku hrát nové GTA a v pozadí nechat pracovat naše pozice, ale potřebujeme pro samotný trading skutečně takový velký výkon? Potřebujeme vysoký výkon, když to jediné, co stahujeme, jsou kurzy zavíracích cen a nic jiného?

Já jsem si na tuto otázku odpověděl, že nikoli, a tak si na trading nekupuji počítače s procesorem Intel Core i7 a 16GB RAM, ale dost dobře mi vždycky vystačí počítač se dnes již standardními parametry, což je procesor Intel Core i3 a 4GB RAM. Taková konfigurace zajistí naprosto plynulý chod Win8 a platformy MT4 nebo MT5, a také plynulé zadávání pokynů. V současné době používám notebook s antireflexním displayem o velikosti 14“ a velmi dobře si s ním vystačím. V trhu hledám spíše méně jednoduchých informací a tak velikost monitoru v podstatě nijak neovlivňuje mou práci.

Toto se samozřejmě týká pouze obchodníků, kteří používají vlastní hlavu a obchodují manuálně.

V dnešní době ale většina obchodníků nechce pracovat a mnoho z nich velmi rádo dává přednost automatickým obchodním systémům v dobré víře, že tím eliminují své chyby a emoce. To ale nemusí být správná úvaha, ale neodbíhaje od tématu je testování takových systémů náročnější a tady bych uvažoval o i7 a vyšší RAM, nebo jako alternativu nějakou fajn aktivitu, kterou budete dělat během čekání.

Pokud používáme jednoduchý obchodní systém, je možné v dnešní době také plnohodnotně obchodovat na smartphonech, protože mobilní platforma MT4 nebo MT5 pro Android i iPhone je již velmi dobře připravená, na telefonu je vše přehledně vidět a je možné na trh dobře reagovat rychlými nákupy a prodeji. Osobně obchoduji na telefonech Samsung Galaxy S4 a GalaxyNote 3 a oba telefony jsou pro práci s grafem výborné, protože mají největší displeje na trhu.

Drtivou většinu obchodů otevírám na počítači, protože tam člověk samozřejmě svou analýzu udělá mnohem lépe, ale telefon se hodí na cesty, zejména když máte otevřenou pozici a chcete s ní nějak operovat.

Nemám žádnou zkušenost s tablety. Pokaždé jsem si říkal, co s ním budu asi tak dělat. Doma nebo v kanceláři jednoznačně vyhraje notebook, protože práce s ním je prostě perfektní, a na ulici se mi tablet nevejde do kapsy a jeho výdrž je vlastně také malá. Mám tak dojem, že tablet a trading nejde moc dohromady, i když vím, že hodně z vás jej používá a nějaký smysl jste v tom našli.

Vše je samozřejmě otázkou individuálních potřeb. Pokud jste intradenní obchodník, který obchoduje manuálně, nepotřebujete nic více než alespoň trochu dobrý notebook a internetové připojení jakéhokoli druhu, i pomalé je dostatečné.

Nakonec je jasné, že to nejdůležitější, co skutečně potřebujete, je vytrvalost a správný přístup. Počítač je jenom nástroj. To pravé bohatství je v nás.

Autor komentáře: Tomáš Vobořil, Online Trading Specialist, Colosseum, a.s.

Autor článku

Tomáš Vobořil


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: INVESTICE