Bez práce? Tak to se mě již netýká!

21.11.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Znáte ten pocit, když vám konečně uplyne tříměsíční zkušební doba a vy si s klidným srdcem můžete říct „Fajn, tak to bychom měli.“ ? Že ještě ne? Jste stále v nekonečném procesu rozesílání životopisů a absolvování příjímacích pohovorů? Rádi byste z toho kolotoče již vystoupili? Pak čtěte směle dál!

Bolí to, ale stojí to za to!

Minulý měsíc jsme si v článku „Nemáš práci – a divíš se“ nastínili postoje, jež mohou být právě oním důvodem, proč ještě nemáte pracovní smlouvu. Řeč byla o:

  1. Nevím, jestli na to mám
  2. Práce a proč jako?

Možná, že kvůli výše zmíněnému ani vy ještě nemáte práci. Ať už tak či onak - dnes si povíme o možnostech, jak danou situaci změnit. Samozřejmě jak jinak než k lepšímu! Na úvod říkám, že se vám to možná nebude líbit. Poněvadž vždy, když musíme udělat změnu, bolí to. Proč? Vystupujeme ze své komfortní zóny, a jak již název napovídá, čekají na nás pocity obav, strachu a přemáhání, s nimiž musíme bojovat. Možná si teď říkáte „Proč bych to tedy měl postupovat?“. Hm, shrnula bych to jedním úderným citátem, na který jsem nedávno narazila, autor je zde neznámý: „Nic se nezmění, dokud to neuděláte vy."

Samozřejmě můžete i nadále stejným způsobem odpovídat na inzeráty a čekat, že se něco změní. Fajn, to je asi tak jako čekat, že v létě začne padat sníh. Přeji hodně trpělivosti!

Sebekritika – teď nebo nikdy!

Do životopisu se každý snaží napsat to nejlepší. Ostatně jako v každém vztahu. Když poznáme nového partnera, vždy vyzdvihujeme naše přednosti. Jinak tomu není ani u životopisu, ne-li samotném pohovoru. Pokaždé je zde snaha o stav „zamilování se“. Zmíněnou fázi můžeme aplikovat téměř všude. Popřemýšlejte o tom. Jenže co nastane, když si jednoho krásného dne růžové brýle sundáme? Není něco, co by se dalo zlepšit? Zkuste si na pár minut v klidu sednout a upřímně sami sobě říci, jaké úrovně dosahují vaše schopnosti a dovednosti! Oznámkujte se jako ve škole:

  • 1) Angličtina
    Gramatika (všeobecná angličtina x obchodní angličtina)
    Konverzace (všeobecná angličtina x obchodní angličtina)
  • 2) Uživatelské znalosti PC
    Práce s internetem
    Outlook Express
    Microsoft Word
    Microsoft Excel
  • 3) Komunikační dovednosti, prezentační dovednost, asertivita

Jak jste dopadli? Získali byste vyznamenání, je to celkem dobrý nebo byste neprošli ani s odřenýma ušima? Jestli-že nevynikáte ve zmíněných oblastech, těžko si budete věřit na pohovoru. Právě na něm na výše uvedené padá otázka a navíc jsou velmi často součástí testů dovedností a znalostí v rámci druhých kol pohovoru.

Upgradujte vaše know-how!

Každý den dostáváme 86 400 vteřin. Kolik z nich trávíte sledováním televizních seriálů či sledování statusů a chatováním na Facebooku? Zkuste si někdy celý týden psát, co celý den děláte. Domnívám se, že budete celkem překvapeni, až ty čísla uvidíte před sebou černé na bílém. Hlavně si pak můžete uvědomit, kolik volného času získáte, když tyto neefektivní činnosti přestane dělat. Spoustu, viďte? Veškerou ušetřenou energii můžete koncentrovat do produktivních aktivit, jež vám pomohou získat vysněnou práci snů. Co je tedy nejčastěji potřeba? Když pomineme umění komunikace a počítačovou gramotnost, kterou si můžete zlepšit díky nekonečné škále literatury či on-linem zdrojům, v popředí jasně vede angličtina! Jak ji co nejefektivněji zvládnout?

  1. On-line zdroje jsou cool!
    Pokud jste spíše začátečníci, podívejte se na: http://www.bbc.co.uk/czech/learningenglish/
    Jestliže je vaše angličtina na vyšší úrovni: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
  2. Spojte příjemné s užitečným
    Gramatika je fajn, ale pokud angličtinu „nechytáte ušima“ je vám na nic. Nalezněte si váš oblíbený seriál na: http://www.free-tv-video-online.me/internet/
    Již po týdnu denního sledování můžete sledovat zlepšení a lepší porozumění mluvenému slovu. Akorát zde upozorním, pozor na prokrastinaci a celodenní sledování!
  3. 3) Face to face
    Znáte potřebné fráze, ale chybí vám konverzace? Najděte si lektora na konverzaci! Pokud si jej nemůžete dovolit, navštěvujte „anglická setkání“ s lidmi ve vašem městě! Stačí si do vyhledávače na Faceboku zadat Angličtina v … (doplňte vaše město). Nejen že poznáte spoustu fajn přátel a vypilujete svůj řečnický um, ale co víte, třeba mezi novými tvářemi bude i váš nový kolega z práce!

Chopte příležitost za pačesy!

Když už jste se ve svých znalostech posunuli značným směrem vzhůru, je na čas udělat něco s vaší praxí. Inspirujte se následujícími tipy:

  • Dobrovolnická činnost – podívejte se na stránky Charity České republiky, zda nehledají právě vás. Pokud nikoho nepoptávají, nečekejte, a pošlete jim svůj životopis sami! Nezapomeňte uvést, jaké vědomosti můžete ostatním jako dobrovolník předat. Uvidíte, že každou pomoc neziskové organizace uvítají!
  • Stáže – v dnešní době se zvyšuje počet firem, jež se snaží propojit studenty a firmy. „Vygooglete“ si je. A ano – opět rozešlete všude svůj životopis!
  • Škola – studnice možností – obraťte se na svého studijního poradce a zjistěte, jaké brány příležitostí můžete otevřít. Počet firem, jež úzce spolupracují přímo s vysokými školami roste - buďte i vy u toho!

Vystrčte si ruce z kapes!

Vězte, že proaktivita ještě nikoho nezabila! Většina zaměstnavatelů ji navíc bere jako samozřejmou věc. Často se s ní navíc můžeme setkávat v popise profilu vhodného uchazeče! Buďte aktivní - hledejte, zkoumejte, objevujte! Není vhodnější doby než nynější. Díky internetu máte vše na dosah ruky. Pokud nefunguje ani plán A či B, vymyslete C!

Štítky:

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT