Říjen 2013: Ranking investičních fondů

22.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V říjnovém Rankingu Analizy Online bylo ohodnoceno téměř 520 fondů nabízených v ČR. Více než 90 % z nich je přitom na trhu přítomno dostatečně dlouho pro to, aby kromě krátkodoběho rankingu mohly obdržet rovněž ranking dlouhodobý (investiční horizont 36 měsíců).

Za zmínku stojí skutečnost, že pouze 36 fondů dosáhlo nejlepšího hodnocení v krátkodobé i v dlouhodobé časové perspektivě zároveň. Pouze 7 z nich je nabízených také v českých korunách, přičemž pouze fond Conseq Invest - Bond Fund A (Acc) (CZK) je instrumentem s bezpečnou investiční strategií. Tento fond spadá do kategorie velmi populární skupiny univerzálních fondů českých dluhopisů. Co se týče efektivity spravování, tento fond je fond nesporným lídrem, neboť již po dobu více než jednoho roku získává hodnocení 5a zároveň ve dvanáctiměsíčním i v třicetišestiměsíčním investičním horizontu.

20131122_fondy.jpg 

Kromě nejlepších investičních fondů ze svých skupin poukazujeme take na investiční produkty, které v poslední době významným způsobem zlepšily svou pozici v našem rankingu, což v praxi znamená zlepšující se efektivitu jejich spravování. Ve skupině fondů globálních dluhopisů univerzálních je příkladem takového fondu KB Konzervativní profil, opf (CZK), jenž v horizontu 12 měsíců již 6 měsíců po sobě získává hodnocení 4a, přičemž ještě před 8 měsící měl tento fond nejhorší možné hodnocení. Pokud se současný trend udrží, je zlepšení jeho dlouhodobého rankingu pouze otázkou času.

20131122_fondy_2.jpg 

V říjnu nedošlo v krátkodobém rankingu k debutu žádného nového investičního fondu. Stojí však za zmínku, že v minulém měsíci došlo k debutu fondu KBC Equity Fund - ČSOB Akciový Fond Dividendových Firem A (Acc) (CZK), který v dvanáctiměsíčním horizontu obdržel hodnocení 4a. V říjnu se jeho hodnocení zvýšilo na 5a, což znamená, že se v rámci skupiny fondů akcií globalních rozvinutých trhů jedná o investiční produkt, který si zaslouží zvláštní pozornost.

O nástroji Ranking Analizy Online:

Ranking Analizy Online je nástroj, který jednoduchým způsobem pomáhá investorům určit nejlepší a nejhorší investiční řešení v rámci dané skupiny fondů. Hlavním ukazatelem pro určení rankingu fondu je tzv. information ratio, který vyjadřuje poměr výkonnosti fondu vůči existujícímu riziku. Fondy dosahující vyšších hodnot tohoto ukazatele, tj. vyšší výkonnosti s ohledem na riziko spojené s investicí do tohoto fondu mají hodnocení 5a nebo 4a, naopak fondy s horším poměrem výnosu k riziku mají hodnocení 2a a 1a. Hodnocení 3a je neutrální Ranking Analizy Online je udělován každý měsíc, a to ve dvou kategoriích (na základě dat za dva investiční horizonty) – 12 a 36 měsíců. Z pohledu investora jsou zajímavější ty fondy, které mají vysoké hodnocení v obou horizontech. V měsíčních reportech zmiňujeme pouze nejlepší fondy, resp. ty, které mají vysoký krátkodobý ranking (4a nebo 5a) a alespoň průměrný dlouhodobý ranking (3a a vyšší)*.

Zdroj:


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Anna Depko  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE