Online Trading není výplata na konci měsíce

26.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Online trading není zaměstnání a finanční trh není zaměstnavatel. Online trading je podnikání a na finančním trhu působí široký okruh konkurence, která chce uspět stejně dychtivě, jako my. Jakkoli jasně toto zní, naprostá většina z nás se na trhu chová, jako by tomu tak nebylo, jako by o konkurenci vůbec nešlo a zajímavý příjem tu čekal na každého. Nejlépe příjem každý měsíc. Takové chování a očekávání vede obvykle k nezdaru, protože nebere vůbec v potaz základní realitu trhů.

Vidím to kolem sebe neustále. A slýchávám to často. Na svém semináři se zeptám obchodníků, jaká jsou jejich očekávání z hlediska příjmů z tradingu. Obvykle je chvíli ticho a pak zazní čísla pronesená většinou od boku, čísla obvykle vysoká a naprosto nerealistická z pohledu zkušeného obchodníka, který se pohybuje na trhu již mnoho let. Ale hlavně čísla přenesená do bodů, dolarů nebo korun měsíčně.

Obvyklé odpovědi, které dostanu, vypadají asi takto: „Já si představuji, že se systémem, který mám, bych mohl dělat asi 2000 bodů měsíčně,“ nebo „Já bych potřeboval na chod svého života měsíčně na trhu vydělávat asi 3000 dolarů měsíčně,“ nebo „Já jako začátečník mám teď skromná očekávání, spokojil bych se s 1000 dolary měsíčně“.

Přesně plánovat zisky nelze

Extrémní případy, které skutečně existují, jsou potom lidé, kteří se soustředí, nebo spíše chtějí soustředit, na určitou hodnotu bodů nebo dolarů denně. Mnoho lidí, kteří jsou na začátku, anebo stále na začátku, se domnívá, že tohoto lze dosahovat. Ale realita finančních trhů je trochu jiná. Je příliš složitá, nevyrovnaná, vrtošivá a plná nečekaných zvratů na to, aby přesné plánování zisků bylo vůbec možné. Přesto teď myslím na to, že existují lidé, kteří vystupují veřejně a toto tvrdí, a jenom stále dokola podporují toto falešné mínění, které je velmi lákavé, ale prakticky nepravděpodobné.

A právě v našem očekávání tkví velký kus budoucího úspěchu nebo neúspěchu na trhu. Obecně bychom se ve svých myšlenkách neměli nijak limitovat, protože čím výše míříme, tím výše se můžeme také dostat. To platí v klasickém podnikání a životě. Trh je ale jiný, a naše očekávání a způsoby myšlení bychom měli tomuto odlišnému prostředí příslušně přizpůsobit. Jinak budeme neustále narážet na stejné velmi silné zdi.

Samozřejmě, při snaze dosáhnout určitého mistrovství na trhu, v rámci online tradingu, je těch zdí daleko více, a každé se vyplatí věnovat speciální pozornost. Očekávání pravidelného příjmu v určité výši je však něco fundamentálního, něco, co si musíme hodně rozmyslet a změnit ještě před tím, než se ponoříme do těch technických detailů, systémů, technik a přístupů.

Viděl jsem, že pokud tento myšlenkový vzorec nenecháme odejít, všechno ostatní obvykle také selhává. Proč? Odpověď je velmi jednoduchá. Je to příběh, který se až děsivě často opakuje, a je společný mnoha lidem, kteří zkusí proniknout do online trading arény.

Žádná strategie nefunguje navěky

Začnu obchodovat. Nastuduji všechny informace, které jsou pro mě dostupné. Obstarám si historická data a začnu je poctivě studovat. Vymýšlím systémy a snažím se po dlouhý čas najít něco, co by mi vyhovovalo, tj. něco, co přesně zapadne do mých časových, finančních a psychologických možností. Potom to najdu. Mám strategii, která v krátkém testu vycházela dobře. Začínám ji obchodovat. První měsíc jde dobře. A ten druhý jde také dobře. Třetí měsíc jdu do záporných čísel. A cítím, že mám problém. Je konec měsíce a já nemám svůj příjem. Kladu si otázku, co se stalo, že to tak je. Jsem frustrovaný a přestávám věřit svému systému. Už takto nemohu pokračovat dál, protože se ukázalo, že s mým systémem musí být něco v nepořádku, vždyť nevygeneroval žádný zisk, a to je přeci problém.

Opouštím svůj systém. Svůj klid. Své sny. A začínám znovu. Hledám nový systém. Testy neustále prodlužuji a hledám něco, co nebude mít záporný měsíc. Jsem ještě více frustrovaný, protože najít něco takového je dřina. Potom to najdu. A nemám odvahu to testovat za ještě delší období, aby se náhodou neukázalo, že i tento přístup by mohl v jiném období dělat nechtěné výsledky. Pak zase obchoduji. A dočkám se záporného měsíce. Je to problém?

Hodně z nás s tímto bojuje. Jedná se zejména o naše snažení v rámci intraday. Přitom je velmi prospěšné si uvědomit a přijmout jednu důležitou věc, která může trading úplně proměnit a obvykle také pozitivně promění.

Online trading není výplata na konci měsíce. Není to zaměstnání takové, jak ho známe. Trading je podnikání. Je to byznys. A v byznyse se neustále proměňují dvě misky vah mezi příjmy a výnosy. Důležitý je dlouhodobý kumulativní zisk. To, co se děje v rámci kratších období, není vůbec důležité. Není důležité, jak dopadne náš příští obchod. Jak dopadne týden. Jak měsíc. Důležité je, jak si povedeme v delším období několika měsíců nebo roku.

Trading je jako prodávat u nás v ČR venkovní bazény. V zimním období půjdeme dost pravděpodobně do ztráty, protože je pořádná zima a nikomu se nechce plavat venku na zahradě. Naopak na jaře a v létě nám rodiny utrhnou ruce i s bazénem, a my budeme prodávat a půjdeme do zisku. Přes ten rok máme měsíce ve ztrátách a měsíce v ziscích, které nám je pokryjí. Byznys funguje a nic není problém.

Trading, zejména intraday, je stejný. Příjmy se zde tvoří nepravidelně. Věci jako 1000 USD denně nebo 3000 bodů měsíčně je utopie, o které se dají psát knihy a přednášet, ale nedá se to prakticky udělat.

Myslete na to, až budete hledat svůj další obchodní systém. Můžete být celý měsíc ve ztrátě, a to třeba i několik měsíců v roce, a přesto můžete dlouhodobě překonávat trh.

Autor příspěvku: Tomáš Vobořil, Online Trading Specialist, Colosseum

Autor článku

Tomáš Vobořil


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE