Hewlett-Packard na cestě vzhůru

28.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Může se zdát, že počítačová společnost Hewlett-Packard po úterních hospodářských výsledcích vstává z popela. Výsledky předčily očekávání v mnoha směrech.

Tržby dosahovaly hodnoty 29,13 mld. USD oproti předpokladu 27,83 mld. USD. V zisku na akcii společnost překonala odhady sice jen mírně, ale přece. V příštím kvartále společnost očekává zisk na akcii ve výši 84-85c. Akcie na tyto výsledky reagovaly růstem o 8 %.

Dle informací od managementu pomáhá HP zvýšená poptávka po firemních počítačích a síťovému hardware. Například dříve odepisované počítače rostly na tržbách meziročně o 4 %. Ovšem další dříve důležité divize (například tiskárny) jsou stále pod tlakem. Ještě v srpnu letošního roku analytici byli dost skeptičtí k této společnosti a nepředpokládali HP hvězdnou budoucnost. Cílová cena dle agentury Bloomberg byla 13 USD, zatímco nyní je už cílová cena na 27 USD. I to značí rostoucí důvěru v hospodaření firmy.

Nyní se zdá, že počítačový trh se stabilizoval. Zejména pokud mluvíme o korporátní sféře. To je ostatně tak, jak předpokládala CEO HP Meg Whitman, která začala při svém zvolení před 2 lety oživovat tohoto obřího výrobce počítačové techniky a prohlašovala, že zisky mohou růst a prodeje osobních počítačů se budou v budoucnosti stabilizovat.

Dalo se očekávat, že celkové tržby nadále budou meziročně klesat (aktuálně -2,8 %) zejména kvůli tomu, že jde o odvětví, které je stále zasaženo strukturální krizí. Nicméně Hewlett-Packard v posledních měsících investorům ukazuje, že cesta z této krize existuje i bez zaměření na přenosná spotřebiče. A tato cesta povede zejména přes firmy, nikoli přes jednotlivce. Ale je nutno dodat, že cesta to bude ještě dlouhá. Asi tak dlouhá, jako je rozdíl mezi historicky nejvyšší cenou akcie z roku 2010 (54,7 USD) a její aktuální cenou (27,4 USD). Akcie tak musí přidat ještě 100 %...

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE