V čem spočívá největší nebezpečí kreditní karty?

04.12.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Odměna za nákupy, bezúročné období, někdy i cestovní pojištění, pojištění schopnosti splácet. Argumenty, kterými se finanční instituce a poradce snaží vzbudit náš zájem o kreditní kartu. I přes spoustu výhod, která je s tímto kouskem plastu spojena, však velmi často tuto nabídku odmítáme. Většinou k tomu máme dobrý důvod – strach.

Máte ve svém okolí někoho, kdo se dostal do problémů se splácením dluhů, resp. někoho, komu měsíční splátky úvěrů pořádně znepříjemňují život? Pokud ano, na pozadí velkých výdajů a splátek těchto lidí pravděpodobně stojí právě kreditní karta a její schopnost „zmanipulovat“ nás k větším nákupům.

TIP: Srovnání kreditních karet

Pokud nemusíme při nakupování podstupovat „utrpení“ v podobě placení, rádi sklouzneme k tomu, abychom si koupili více věcí za vyšší ceny. Nedávno jsem na internetu četl příběh, který byl zaměřen na „duševní účetnictví“ (k tomuto tématu si povíme v některém z následujících článků), který by se dal velmi snadno aplikovat na tendenci utrácet s kreditní kartou více peněz, než jsme zvyklí.

O muži, který si (ne)koupil svetr

Hlavními postavami tohoto příběhu byl obyčejný manželský pár. Muži z tohoto páru jeden den „padl do oka“ svetr z výlohy jednoho butiku. Manžel si jej však nekoupil, dokonce si jej nešel ani vyzkoušet, odradila jej totiž cena. O několik týdnů později mu jeho žena přinesla krabici, v níž se ukrýval právě tento svetr (zřejmě měli stejný vkus). Manžel měl obrovskou radost, částečně (to si ale neuvědomoval) i z toho, že tento svetr získal, aniž by za něj musel zaplatit vlastními penězi. Ve skutečnosti tomu však bylo jinak, manželský pár měl společný bankovní účet, manžel za tento svetr zaplatil, jen tyto peníze fyzicky nevytahoval ze své kapsy.

Kreditní karta za vás neplatí, pouze vám půjčuje

V našem případě zastupuje roli manželky kreditní karta, která za nás vše „zaplatí“. Celkem snadno se tedy můžeme dostat do situace, kdy vyčerpáme peníze nad úvěrový rámec nebo nejsme schopni splatit celou částku v bezúročném období. V obou případech často automaticky sklouzáváme do splátkového režimu (v případě překročení úvěrového rámce i v případě, že peníze na splacení v rámci bezúročného období máme), kde na nás čekají úrokové sazby 20 % p.a. a více. Z dobrého sluhy (bezúročné období, odměny z nákupů, slevy v partnerském programu) se tak může stát velmi zlý pán (vysoký úrok, poplatky). Toto je ono největší nebezpečí kreditní karty.

Začněte raději s nízkým úvěrovým limitem

Co z toho plyne? Kreditní karta není a priori špatným finančním produktem. Patří však do rukou pouze těm, kteří dokáží být disciplinovaní a nenechají se svést k většímu utrácení. Jestli jste schopni kreditní kartu „zkrotit“ však většinou poznáte až v případě, kdy si ji pořídíte. Pokud uvažujete o tom, že si kreditní kartu pořídíte a nemáte s tímto produktem doposud žádné zkušenosti, zvolte raději nízký úvěrový rámec (např. 10 000 Kč) bez možnosti jeho přečerpání. Pokud pak přece jen podlehnete svodům nadměrného utrácení, nízký úvěrový rámec vás velmi brzy zastaví dříve, než bude pozdě.

Autor článku

Petr Rozkošný  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY