Britský lev vytahuje drápy

04.12.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Vývoj britské ekonomiky v tomto roce předčí očekávaní a ekonomické ukazatele naznačují, že tempo hospodářského růstu zrychluje. Oživení je možné vidět napříč všemi sektory – roste průmyslová výroba, odvětví služeb i stavebnictví. Spotřeba domácností se zvyšuje (přestože reálné mzdy klesají). A dochází k poklesu nezaměstnanosti, když se tříměsíční průměr dostal na podzim nejníže od roku 2009 a je na úrovni 7,6 %.

Banka Goldman Sachs se domnívá, že sedmiprocentní hranice nezaměstnanosti, při jejímž dosažení bude Bank of England zvažovat zvýšení úrokových sazeb, bude dosaženo v druhém kvartálu roku 2015, HSBC predikuje třetí čtvrtletí stejného roku.

Podle údajů OECD rostla Británie ve třetím čtvrtletí rychleji než ostatní vyspělé ekonomiky (např. Japonsko či Spojené státy), když čtvrtletní míra růstu dosáhla 0,8 %. Průměr OECD ve třetím čtvrtletí byl 0,5 %. Na začátku roku se přitom někteří ekonomové obávali, že britská ekonomika upadne zpět do recese. Teď jí naopak jiní předpovídají, že v nejbližších pěti letech poroste nejrychleji ze všech evropských ekonomik.

20131204_1_krejci.jpg

Vývoj růstu britského HDP (čtvrtletně, zdroj Office for National Statistics)

Goldman Sachs dokonce označila výkonnost britské ekonomiky za jednu z nejpřekvapivějších událostí tohoto roku a přehodnotila svůj výhled růstu hrubého domácího produktu. Pro rok 2014 očekává, že britský HDP vzroste o 2,7 %, původní predikce byla 2,4 %. HSBC predikuje pro příští rok zvýšení HDP o 2,6 % (původně 2,2 %). A OECD zvýšila predikci pro nadcházející rok na 2,4 % (v květnu očekávala jen 1,5 %).

Ke zvyšování odhadů by měly přistoupit i vládní instituce. Například se očekává, že nezávislá Office for Budget Responsibility přehodnotí svůj odhad růstu pro letošní rok z 0,6 % na 1,4 % a pro příští rok z 1,8 % na 2,3 %. Revize odhadu pro rok 2013 by byla největší od roku 2010, kdy byla OBR založena, a také nejvyšší i podle archívu ministerstva financí, které vede v tomto směru evidenci od roku 1997.

Pro další vývoj však bude důležité, zda se bude nadále příznivě vyvíjet spotřeba domácností, zde by mohl reálné mzdy podpořit pokles inflace, možností ale je i to, že spotřeba bude nadále tažena utrácením úspor či braním úvěrů.

20131204_2_krejci.jpg 

Vývoj spotřeby britských domácností (čtvrtletně, zdroj Office for National Statistics)

Klíčové také bude, zda se zvýší investice firem. Ty se stále nacházejí zhruba sedmadvacet procent pod vrcholem dosaženým před začátkem krize. Je možné, že podniky dosud odkládaly investice v očekávání potvrzení pozitivního vývoje hospodářství a že tedy dojde v roce 2014 v tomto směru ke zvýšení aktivity. Rizikem pro britskou ekonomiku naopak může být negativní vliv silné britské libry na exporty.

20131204_3_krejci.jpg 

Investice firem (v mil. GBP, zdroj Office for National Statistics)

I když se nedá tvrdit, že vývoj hospodářství koreluje s vývojem na akciových trzích (viz např. stagnace Eurozóny a vzestup cen akcií v tomto roce), zrychlený růst hospodářství by se mohl pozitivně odrazit na cenách akcií britských společností. Vést by mohly akcie bank, u nichž by se růst ekonomiky měl odrazit v nárůstu úvěrové aktivity a zvýšení ziskovosti.

Zdroj: Autor příspěvku je analytikem společnosti FINAPRA Capital

Autor článku

Jaroslav Krejčí


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE