Produkce ropy z břidlic v následujících letech poroste

05.12.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Produkce ropy v USA předběhla v říjnu tohoto roku celkový objem importované ropy poprvé od ledna 1995. Těžba ropy dosahuje 7,74 miliónů barelů denně, což je nejvíce od roku 1989.

Celkové importy ropy dosáhly v říjnu pouze 7,57 miliónů barelů denně. Hlavní příčinou raketově rostoucí produkce v USA jsou břidlicová naleziště ropy v Severní Dakotě a Texasu. Agentura EIA očekává, že produkce ropy dosáhne v roce 2014 8,49 miliónu barelů denně a importy klesnou na 6,54 miliónů barelů denně. Vrcholu by těžba ropy z břidlic měla dosáhnout v roce 2018, kdy se USA stanou největším producentem ropy na světě.

Celkově se produkce ropy z břidlic zvýší ze současných 1,7 miliónu na 4,9 miliónu barelů denně. Celková produkce ropy v USA a v Kanadě se podle EIA zvýší z letošních 14,8 miliónu barelů denně na 16,9 miliónu barelů. Těžba ropy z břidlic právě v závěru letošního roku nabírá na dynamice a my předpokládáme, že to bude jeden z klíčových faktorů k oslabení ceny ropy v USA. Dalším faktorem, který by mohl v nadcházejících měsících snížit ceny ropy, jsou zvyšující se zásoby, které rostou již desátým týdnem v řadě v období, kdy se tradičně zásoby ropy ztenčuji.

Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena ropy WTI obchodované v New Yorku by měla v nejbližších třech až šesti měsících pokračovat v poklesu až na úroveň 82 dolarů za barel.

Graf č. 1: Dlouhodobý cenový vývoj ropy WTI v dolarech za barel (neupraveno o rolování, zdroj: Commodity Systems Inc)

20131205_colosseum.jpg

Analýzu společnosti Colosseum naleznete pod článkem

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE