Chcete studovat v zahraničí? Poradíme, kde hledat příležitosti!

12.12.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Rozhodli jste se, že studium na vysoké škole na chvíli přerušíte, abyste si vyzkoušeli studium v zahraničí? Pak vás čeká výběr z nabídky studijních programů. Víte, jak se k nim dostat?

Zajímejte se na zahraničním oddělení univerzity

Studium na zahraniční vysoké škole je skvělou příležitostí, jak si vyzkoušet život v zahraničí, naučit se jazyk, poznat dobře cizí zemi a ještě neztratit příliš ze studia doma, jelikož absolvování mnoha předmětů v zahraničí se započítává do studia na domovské univerzitě. Pokud chcete vyjet do zahraničí, nejjednodušší je vždy obrátit se na zahraniční oddělení vaší vysoké školy. Zde získáte nabídku míst, které jsou k dispozici právě pro vás. Platí ale, že tato možnost je vždy jednodušší pro studenty menších univerzit, protože volná míst bývají přidělována na univerzity bez ohledu na to, kolik studentům sem dochází. Velká univerzita v Praze tak může dostat stejně míst jako univerzita na menším městě s menším počtem studentů. Zde vás budou informovat o tom, o která místa se můžete ucházet, jaké jsou podmínky studijního programu a jak podat do programu přihlášku.

S Erasmem jezdí naši studenti již 15 let

Jedním z nejznámějších programů pro podporu výměny vysokoškolských studentů je program Erasmus. Tento program spadá pod Evropskou unii a jeho posláním je zvyšovat mobilitu a spolupráci v oblasti vysokoškolského vzdělávání v Evropě. Program není určen pouze pro studenty vysokých škol, ale také vysokoškolským pedagogům a pracovníkům, kteří si přejí pracovat v zahraničí. V České republice působí tento program po 15 let, během kterých poslal na zkušenou na zahraniční vysoké školy na 58 tisíc českých studentů, v celé Evropě je to pak více než 3 miliony studentů. V Praze zajišťuje Erasmus své cíle prostřednictvím Národní agentury pro evropské vzdělávací programy. S programem Erasmus vyjela také 24letá Šárka Augustinová z Prahy, která studuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy: „Já jsem vyjela na rok do Říma, pobyt jsem si zařizovala ve své škole. Vzhledem k tomu, že jsem si pobyt zařizovala na poslední chvíli, nabízely se mi jen 3 možnosti, Německo, které mi není právě sympatické, Velká Británii, kterou jsem odmítla kvůli příteli a Itále. To nebylo příliš možností, ale když bych se o pobyt zajímala dostatečné dopředu, mohla bych si zařídit smlouvu s kýmkoliv jiným, což ale obnáší starosti navíc. Dostat se na pobyt bylo potom poměrně snadné. Napsala jsem motivační dopis, popovídala si v AJ a za 2 týdny mi přisel dopis o přijetí. Myslím, že je to také tím, že studuji poměrně úzký obor, jen s třiceti dalšími kolegy.

Kde hledat další možnosti

Pokud chcete studovat ve Spojených státech, zajímejte se o program Fullbrightovy komise. Počítejte ale s tím, si budete muset hradit cestu do Spojených států a také pobyt zde. Školné je však hrazeno z programu. Další nabídku najdete na stránkách občanského sdružení AFS Mezikulturní programy. Tento program nabízí studium ve všech možných koutech světa, včetně Severní a Jižní Ameriky, Evropy, či Austrálie.

Autor článku

Michaela Kadlecová

Články ze sekce: STUDENT