Jak se připravit na zpomalování tempa QE?

16.12.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká centrální banka bude na svém zasedání od 17. do 18. 12. rozhodovat mimo jiné o tom, jestli přistoupí ke zpomalení tempa odkupu cenných papírů. Aktuálně Fed nakupuje za 85 mld. USD měsíčně a v posledních týdnech sílí hlasy, že dojde ke snížení tohoto objemu.

V uplynulých několika týdnech totiž chodily na trh převážně dobrá makrodata z USA. Například HDP za 3. čtvrtletí bylo 3,6 % (očekávání 3,1 %) či nezaměstnanost 7,0 % (očekávání 7,2 %) a počet nových výplatních pásek byl 203 tisíc (očekávání 185 tisíc).

To vše indikuje, že Fed by mohl být svolnější ke zpomalení QE už v prosinci, ale k jistotě to má daleko. Mezi ekonomy panuje neshoda, jestli prosinec je tím vhodným termínem, nebo jestli budou centrální bankéři čekat až do března příštího roku. Důvodem, proč by k tomu nemuselo dojít už tento měsíc je, že Fed říká, že tempo oživení musí být udržitelné. Podle některých názorů udržitelné tempo znamená 4 měsíce v řadě s počtem nových výplatních pásek vyšším než 200 tisíc (poslední 4 měsíce aktuálně 238 tisíc, 175, 200, 203). To ovšem není nijak pevný indikátor udržitelného oživení, a proto je v posledních dnech na trzích tak vysoká volatilita.

Reakce akciových trhů na snížení tempa QE je velmi nevyzpytatelná. QE1 z roku 2008 a QE2 z roku 2010 totiž byly časově nebo objemově omezené, a proto nikdy nenastala při jejich ukončení obdobná nejistá situace. QE 3 zahájené v září 2012 se totiž liší v tom, že není a nikdy nebylo časově ani objemově omezeno. Na konec QE 1 a 2 se tedy investoři mohli dopředu připravit, ale konec QE3 je velmi vágní a při odhadování reakce trhů se tedy nelze opřít o historickou zkušenost (ne že by se historie měla opakovat, ale v tomto případě není žádná historie).

Nejlepší obranou pro investora je aktuálně nevstupovat za každou cenu na trh – tedy vyčkávat. Vhodnou strategií je i prodej některých ziskových pozice zejména na cyklických titulech a mít nastavené stop-loss pokyny, které snižují pravděpodobnost vysokých neočekávaných ztrát. Pokud má investor přece jen touhu nakupovat právě v tomto nejistém období, pak bych doporučil zaměřit se na tituly, které jsou historicky odolnější na případné tržní výkyvy a lépe čelí klesajícím trhům. K podobným titulům se řadí například tituly německé pošty nebo americká platební společnost Mastercard. Od cyklických titulů bych se v příštích dnech držel stranou.

Autor příspěvku je analytikem ve společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE