Americká centrální banka našla recept na utlumování QE

20.12.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Po dvoudenním zasedání měnového výboru americké centrální banky vyšla ve středu zpráva, že program kvantitativního uvolňování číslo 3 (QE) začíná brzdit. Samo o sobě to zní jako všední zpráva, pro akciové trhy to ovšem byla bez nadsázky nejočekávanější událost v roce 2013.

Před středečním zasedáním se horečně spekulovalo, dostojí-li Fed svým nedávným slovům a začne „brzdit“ již v letošním roce, nebo zdali se zhmotní většinové očekávání trhu a termín akce se posune až na březen roku 2014. Ben Bernanke a jeho kolegové nakonec naznali, že reálná ekonomika a zejména trh práce je již natolik stabilní, že umělá podpora měnové politiky může začít býti utlumována. Z tohoto kroku byly trhy v několika posledních dnech velmi nervózní a světové indexy procházely obdobím zvýšené volatility. Investoři se totiž obávali, že zpomalení QE může vyvolat paniku z menšího přísunu likvidity na trh a může dojít k propadům akciových trhů.

Ve skutečnosti se naplnil pouze jeden negativní scénář: QE bylo utlumeno o 10 miliard dolarů měsíčně. Nicméně reakce akciových trhů byla sice dle očekávání divoká, ale opačným směrem, než by bylo logické. Americké akciové indexy vzrostly o necelá 2 %. Na tom má opět svůj lví podíl americký Fed, který, vědom si důležitosti svého rozhodnutí, rozvinul debatu o nastavení úrokových sazeb o kousek dále.

Vzhledem k téměř nulovým sazbám už Fed nemá prostor tento nástroj dále efektivně využívat, proto komunikuje pouze dobu, po kterou budou sazby blízko nule. A to trhům stačilo k utvrzení, že jeden nástroj měnové politiky sice zvolna začne ustupovat, jiný nástroj ale bude stále velmi silně podporovat americkou ekonomiku. Fed totiž změnil rétoriku tak, že zatímco původně měly sazby zůstat nízko do dosažení nezaměstnanosti 6,5 % (aktuálně 7,0 %), nyní by měly zůstat nízko i po dosažení 6,5% nezaměstnanosti. Malý rozdíl pro komunikaci, velký rozdíl pro odbornou veřejnost.

Svou úlohu zatím Fed splnil, do příštího roku jej ale čeká přetěžká úloha velmi pečlivě komunikovat nejen aktuální situaci, ale zejména výhled do budoucna. Pokud budou i nadále úspěšní, akcioví investoři by se mohli dočkat v roce 2014 docela zajímavých zisků.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE