Velká Británie vyráží do boje proti poskytovatelům krátkodobých půjček

03.01.2014 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Původně měly pomoc americkým domácnostem v případě neočekávaného výdaje, dnes však slouží k zajištění základních lidských potřeb ve Velké Británii. Rychlý nárůst počtu lidí, kteří se kvůli tzv. payday loans dostali do vážných finančních potíží, již začíná být trnem v oku britské vlády i regulátora tamního finančního trhu.

Popularita krátkodobých úvěrů roste…

Trh s krátkodobými půjčkami ve Velké Británii se od začátku světové ekonomické recese více jak zečtyřnásobil a dnes tak dosahuje hodnoty přes 2 miliardy liber. Raketový růst „popularity“ tohoto odvětví finančního sektoru však nedává spát regulátorovi tohoto trhu a ministrovi financí Velké Británie. Ti poskytovatelům krátkodobých půjček nemohou přijít na jméno zejména kvůli astronomickým nákladům spojených s těmito úvěry (výjimkou nejsou ani roční náklady na úvěr ve výši 5 000 %), nedostatečnému prověřování schopnosti žadatele úvěr splatit (takto je údajně poskytnuto cca 70 % všech půjček) a tzv. rolování půjček (situace, kdy si dlužník bere novou půjčku, aby mohl splatit tu starou).

…stejně jako počet lidí ve finanční nouzi

Kombinace výše tří uvedených faktorů má za následek, že se čím dál tím více lidí obrací na finanční poradny, neziskové organizace a charitu. Počet lidí, kteří se ve finanční nouzi obrátili na odbornou pomoc, vzrostl v prvním pololetí tohoto roku meziročně o 100 %. Podle zpravodajské agentury BBC mělo 22 % z 1 500 lidí oslovených organizací Křesťané proti chudobě zkušenost s krátkodobou půjčkou, přičemž více jak 80 % z těchto lidí využilo tento produkt nejméně dvakrát, 16 % lidí pak vůbec nevědělo, kolik peněz úvěrovým společnostem dluží a jak vysoké jsou jejich současné splátky.

Regulace odvětví je již na obzoru

Poskytovatelé krátkodobých úvěrů jsou již nějakou dobu středem zájmu regulátora zdejšího trhu, který podle BBC prozkoumal praktiky 50 největších z nich. 19 firem již v souvislosti s šetřením regulátora ukončilo svou činnost, 3 nepožádaly o prodloužení licence k poskytování úvěrů.

Dalšími ranami pro tento sektor jsou plánované omezení maximální možné výše nákladů spojených s úvěrem, možnost poskytnout maximálně 2 rolovací půjčky a diskuze o zákazu reklam na tyto produkty.

Chystaná opatření jsou důkazem toho, jak nebezpečné jsou současné praktiky úvěrových společností v prostředí poklesu reálných příjmů, kdy již 8 milionů domácností ve Velké Británii nedisponuje žádnými úsporami.

Nikdo neví, co se současnými klienty poskytovatelů krátkodobých půjček

Nezodpovězenou otázkou zůstává, jak mají stávající klienti svou finanční situaci řešit. Ruce pryč už od nich začínají dávat hypoteční banky, které odmítají poskytovat úvěry těm žadatelům, kteří v uplynulých letech čerpali krátkodobou půjčku. Lidé s negativními záznamy v úvěrových registrech pak budou mít cestu k novým úvěrům ještě těžší.

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY