Optimistický pohled na rok 2014

02.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Závěr roku na akciových trzích překvapuje podle mého názoru i ty největší optimisty. A to v porovnání s odhady nejen ze začátku roku, kdy optimisti viděli index S&P 500 ke konci roku 2013 někde kolem hodnoty 1650 bodů, ale i v porovnání s očekáváním před zhruba měsícem.

To se totiž blížilo klíčové zasedání americké centrální banky, před kterým akciové trhy výrazně znervózněly. Jen málokdo tehdy očekával, že indexy budou ke konci roku opět lámat historická maxima.

Index S&P 500 rostl do nebes a to samé dělal i německý index DAX. Bylo by velmi jednoduché říci, že se blíží korekce. Takových názorů už se během roku 2012 objevovalo mnoho a velmi často. Řekl bych dokonce, že téměř vždy, když indexy překonávaly nová maxima. V roce 2013 ale žádná významnější korekce nepřišla a domnívám se, že podobné to bude i v roce 2014.

Roky 2013 a 2014 budou velmi odlišné svými hlavními kurzotvornými tématy. Na začátku roku 2013 byla na trzích velká nejistota z mnoha témat a riziko „fat tail“ vývoje trhů (extrémní scénář) bylo vysoké. Nebyla to jen probíhající evropská dluhová krize, ale také obava z „hard landingu“ čínské ekonomiky a z dluhového stropu v USA.

V roce 2014 ale budou pravděpodobně taková významná témata chybět. Dluhový strop je stále živý, ale jeho důležitost není tak významná. Čínská ekonomika zastavila propad a Evropa je na vzestupu. Navíc akcioví investoři se rychle vyrovnali s faktem, že měnová podpora v USA bude postupně klesat. A nic moc jiného na obzoru zatím není. Vypadá to, že riziko „fat tail“ scénáře pro rok 2014 je tedy výrazně nižší než v roce 2013.

Na druhou stranu nelze čekat, že by trhy rostly takovým tempem, jako v roce 2013. Letos byly totiž akcie poháněny jednak poklesem rizikových přirážek, ale také růstem ziskovosti firem. Vzhledem k tomu, že rizikové přirážky už jsou velmi nízké, případně žádné, akcie by měly být poháněny hlavně růstem zisků firem. Tedy „pouze“ jedním faktorem, který podle mého názoru nebude mít tak velkou sílu. Pokud se tato předpověď potvrdí, rok 2014 by měl být na akciových trzích opět růstový, avšak ne tak výrazně, jako v roce 2013.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE