Realita nízkých úrokových sazeb bude pokračovat

03.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Největší ekonomika na světě – Spojené státy americké – je dle všeho opět na silnější růstové trajektorii. To je dobrá zpráva nejen pro tamní obyvatele, ale vzhledem k obchodním a finančním vazbám s dalšími významnými světovými ekonomikami i pro celý svět.

Síly ekonomiky si všímá i centrální banka Spojených států (Fed) a na nedávném zasedání bankovní rady tak snížila dosavadní bezprecedentní podpůrný program kvantitativního uvolňování, který vznikl za účelem poskytnutí impulsu pro v té době velmi křehkou ekonomiku.

Fed primárně sleduje dvě veličiny (liší se tak například od ECB či ČNB) a to inflační očekávání a míru nezaměstnanosti. Formou monetárních nástrojů cílují centrální bankéři míru nezaměstnanosti pod 6,5 % (ze současných 7 %), přičemž inflace by neměla přesáhnout 2,5 % (oproti současným 0,9 %). Prozatím tedy má Fed relativně volné ruce pro další monetární expanzi.

O tom, že se trh práce spolu s rostoucí ekonomikou zotavuje, nemůže být pochyb. Jen soukromý sektor byl v každém z uplynulých 45 měsících schopen navýšit počet nových pracovních míst. Celkem jich za toto období přibylo přes 8 milionů, což přispělo ke snížení míry nezaměstnanosti na pětileté minimum. Je ovšem k diskuzi, jak moc se realita na trhu práce opravdu zlepšila. Sledován je totiž primárně jen podíl počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti k počtu práceschopného obyvatelstva. Z této statistiky se tak úplně vytrácí všichni ti, kteří v evidenci úřadů práce zaznamenání nejsou. Tedy dlouhodobě nezaměstnaní – lidé bez práce déle než 6 měsíců – a těch je nejvíce od poválečných let.

Dalším faktorem, který nutí k zamyšlení se nad zdravím pracovního trhu Spojených států, je struktura nově tvořených pracovních míst. Většinou jde totiž o pozice na částečný pracovní úvazek za minimální mzdu, na které se nevztahuje zdravotní pojištění a ani se nezapočítávají do případného budoucího nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Zámořská ekonomika spolu se zdejším trhem práce zaznamenala povzbudivé zlepšení oproti stavu před několika málo lety. K jásání je však dle mého názoru stále ještě brzy a růst může velmi rychle odeznít. Snad i proto Fed spolu s útlumem kvantitativního uvolňování představil i dlouhodobý plán na zachování velmi nízkých úrokových sazeb. Dává tím tak jasný signál, že se od politiky podpory ekonomiky neodvrací a i do příštího roku se můžeme spolehnout na nízkoúrokové tržní prostředí.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE