Kakao v roce 2013 posílilo o 20 procent a může dále růst

06.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Ačkoli byl rok 2013 ke komoditám obecně nepříznivý a většina z nich ho ukončila v červených číslech (zlato zažilo první ztrátový rok za 13 let a odepsalo 28 procent, stříbro 36 procent, kukuřice 40 procent, …), lze na finančním trhu nalézt i takové komodity, jejichž ceny letos rostly.

Mezi takovéto šťastlivce patří například i kakao, jehož cena posílila o téměř 20 procent, čímž se stalo druhou nejvýkonnější komoditou roku 2013. Na prvním místě se umístil zemní plyn s ročním ziskem až 29 procent.

Proč cena kakaa roste?

Důvodem je pokles nabídky této suroviny v důsledku špatných klimatických podmínek v Ghaně a na Pobřeží slonoviny, což jsou největší pěstitelské oblasti této plodiny. Dalším důvodem kromě počasí je, že některé plantáže na Pobřeží slonoviny se přeorientovaly z kakaa na pěstování palmového oleje a kaučuku, které přinášejí příjmy v průběhu celého roku a ne jenom nárazově po sklizni úrody. Navíc pěstování palmového oleje a kaučuku je mnohem méně citlivé na výkyvy počasí. Mezinárodní organizace sdružující největší výrobce a odběratele kakaa (ICCO) odhaduje, že kakaový deficit bude pokračovat až do roku 2018, přičemž letos by poptávka měla převýšit nabídku o 70 000 tun.

Kromě poklesu nabídky ze strany pěstitelů se očekává růst poptávky po kakaových bobech v globálním měřítku asi o 2 procenta v souvislosti se zlepšující se hospodářskou situací a rostoucí spotřebitelskou důvěrou, přičemž poptávka z Asie by mohla vzrůst až o 5 procent.

Jak se bude vyvíjet cena kakaa v roce 2014?

Již výše zmíněné předpoklady rostoucí poptávky a klesající nabídky mluví ve prospěch pokračujícího trendu růstu ceny kakaa i v letošním roce. Stejnou rétorikou mluví i ukazatel, který poměřuje cenu kakaového prášku anebo másla k ceně kakaových bobů (tzv.“ cocoa butter ratio“). Tento ukazatel dosáhl v říjnu 2013 hodnoty 2,80 neboli 7letého maxima. V prosinci, kdy výrobci čokolády naplnili své vánoční sklady, klesl ukazatel k úrovni 2,60. Z hodnoty indikátoru plyne, že kakaové máslo se nyní prodává 2,6krát dráž než kakaové boby.

Poptávka po kakaovém másle, které tvoří až 20 procent čokoládových tyčinek, tedy indikuje rostoucí zájem o tyto výrobky, na což by mohly následně reagovat i kakaové boby dalším růstem. Na jaře nás čekají dvě velké čokoládové sezóny, a to Valentýn a Velikonoce.

Graf: Vývoj ceny kakaa v roce 2013

20140106_kakao.jpg 

 

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE