V prosinci se fondům příliš nedařilo

15.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Prosinec nebyl příliš dobrým měsícem pro majitele podílových listů investičních fondů. Velká jejich část totiž v přepočtu na české koruny vykázala ztrátu. Důvod ke spokojenosti však měli investoři, kteří investovali na rozvinutých trzích.

Dobrá makroekonomická data z USA umožnila akciovým indexům vyšplhat se na historická maxima navzdory tomu, že Fed definitivně rozhodl o omezení kvantitativního uvolňování o 10 mld. USD měsíčně. Po reakci trhů na zasedání Fedu je patrné, že investoři začínají klást větší důraz na fundamenty ekonomiky a stále méně důležitosti přikládají „tištění peněz“. Například index S&P500 získal +2,4 % (v USD). K růstu došlo také na většině burz cenných papírů v zemích západní Evropy, kde se opět nejlépe dařilo německému DAXu, jenž v prosinci zaznamenal růst o +1,6 % (v EUR). Nezanedbatelný růstový trend bylo možné pozorovat také na japonském trhu, jehož hlavní index NIKKEI225 si připsal dokonce 4,0 % (v JPY).

Tato dobrá konjunktura na vyspělých trzích významným způsobem ovlivnila také výsledky v České republice nabízených fondů akcií rozvinutých trhů. Uplynulý měsíc byl obzvlášť dobrý pro majitele podílových listů fondů zahraničních akcií technologického sektoru, fondů akcií malých a středních společností evropských rozvinutých trhů a fondů akcií malých a středních amerických společností, jejichž průměrné zisky se pohybovaly nad úrovní 1,4 %.

20140115_1.jpg

V prosinci příjemně překvapily také fondy indických akcií, které si ze všech skupin připsaly nejvyšší zisk na úrovni +2,8 %. Většina ostatních rozvíjejících se trhů však na konci prosince skončila ve ztrátě. Index MSCI Emerging Markets, který zobrazuje trendy na burzách cenných papírů na rozvíjejících se trzích, zaznamenal ztrátu -1,5 % (v USD). Velmi špatná situace panovala zejména na turecké burze, kde v souvislosti s vládní korupční aférou spadl hlavní index o -10,5 %. Nepříliš dobře si vedl také index v Brazílii. Nepřekvapí tudíž, že největší ztráty zaznamenaly fondy akcií rozvíjejících se evropských trhů a fondy latinskoamerických akcií, které v uvedeném pořadí ztratily -3,4% a -2,9 %.

Prosinec nebyl dobrým měsícem také pro investory investující na dluhopisových trzích. Na většině rozvinutých trhů rostly výnosy státních dluhopisů, což bylo způsobeno poklesem jejich cen. V důsledku toho vykázaly ztrátu všechny skupiny dluhopisových fondů nabízených na českém trhu s výjimkou fondů evropských high yield dluhopisů. Jelikož růst výnosů státních dluhopisů bylo možné zaznamenat rovněž v ČR, univerzální fondy českých dluhopisů dosáhly průměrné ztráty -0,6 %.

20140115_2.jpg

Prosincové výsledky velmi dobře zapadly do celoročního trendu. Rok 2013 byl velmi dobrým rokem zejména pro rozvinuté akciové trhy. Americký burzovní index S&P 500 během tohoto roku vzrostl až o +30 % (v USD) a německý DAX o +25 % (v EUR). Pro klienty investující na těchto trzích bylo navíc příznivé posílení USD a EUR ve vztahu k české koruně o +4 % a +9 % (v uvedeném pořadí). Ze všech skupin fondů dosáhly nejlepší výkonnosti fondy zahraničních akcií sektoru farmaceutiky a biotechnologií, které si v průměru připsaly +45,5 %. Právě z této skupiny pochází fond Franklin Biotechnology Discovery Fund A (Acc) (USD), který měl nejlepší výsledek ze všech investičních fondů nabízených na českém trhu (+71,5 %). Mezi fondy denominovanými v Kč pak měl v této skupině nejlepší výkonnost fond ESPA STOCK BIOTEC VT (Acc) (Acc), který si připsal zisk ve výši +68,8 %.

Velmi dobře se vedlo také fondům akcií malých a středních společností zaměřeným na USA (+43,3 %) i na západní Evropu (+37,7 %) a fondům amerických akcií (+36,5 %). Fondy investující do akcií na globálních rozvinutých trzích dosáhly průměrného zisku 24,1 %, přičemž nejlepší výkonnosti (+40,3 %) dosáhl fond Templeton Global (Euro) Fund A (Acc) (EUR). Z fondů denominovaných v Kč si pak měl nejlepší výsledky fond ISCS TOP STOCKS - opf (CZK), který si připsal zisk ve výši +33,9%.

Jinak vypadala situace na rozvíjejících se trzích, na nichž było mnohem složitější vydělat. Například index v Brazílii spadl o -16 % (v BRL) a v Turecku -13 % (v TRY). Z fondů nabízených v ČR zaznamenaly největší ztrátu fondy latinskoamerických akcií (v průměru -9,7 %). Průměrná výkonnost fondů, jejichž aktiva jsou investována na rozvíjejících se trzích, však byla kladná a dosáhla hodnoty +2,1 %.

Mezi smíšenými fondy se nejlépe dařilo fondům s dynamickou a vyváženou strategií, které si v uvedeném pořadí připsaly průměrný zisk ve výši +16,9 % a 11,2 %. O něco málo hůře se dařilo smíšeným fondům aktivní alokace a smíšeným fondům stabilního růstu, které v uvedeném pořadí získaly 9,2 % a 8,8 %. Nejlepšího výsledku ze smíšených fondů dosáhl fond Fidelity Funds - Fidelity Target 2040 (Euro) Fund A (Acc) (EUR), který měl výkonnost +27,9%. Z fondů denominovaných v Kč oproti tomu zaznamenal největší zisk fond ČP INVEST Fond živé planety, opf (CZK), který si připsal +27,2%.

Na světových dluhopisových trzích jsme měli v uplynulém roce dočinění s velmi dynamickými změnami. Situace na dluhopisových trzích mnoha zemí totiž byla do značné míry důsledkem deklarací a působení amerického Fedu. Týkalo se to zejména dluhopisů zemí ze skupiny Emerging Markets. Investoři se však zbavovali také dluhopisů považovaných za nejvíce bezpečné.

V segmentu dluhopisových fondů se nejlépe dařilo fondům investujícím do korporátních dluhopisů, mezi nimiž byly i dluhopisy s vysokým výnosem (high yield). Průměrná výkonnost fondů evropských high yield dluhopisů se nacházela na úrovni +15,4 %. Více než +10 % si připsaly také fondy evropských korporátních dluhopisů a fondy globálních high yield dluhopisů. V první z těchto tří skupin dosáhl nejlepších výsledků fond Aberdeen Global - Select Euro High Yield Bond Fund A2 (Acc) (EUR), který v roce 2013 dosáhl zisku ve výši +18,6 %. Ve druhé skupině pak měl největší výkonnost Pioneer Funds - Euro Corporate Bond A (Acc) (EUR) se ziskem +14,1 % a z globálních high yield fondů dosáhl nejlepších výsledků fond ING (L) Renta Fund Global Yield P (Acc) (EUR) (hedged), který si připsal +16,1 %. Ze všech dluhopisových fondů denominovaných v Kč se pak nejlépe dařilo fondu ESPA BOND EUROPE HIGH-YIELD VT (Acc) (CZK), který měl průměrnou výkonnost +17,3%.

Nejhůře se pak v minulém roku vedlo fondům investujícím na rozvíjejících se trzích, které dosáhly průměrné ztráty ve výši -3,6 %.

Zdroj:


 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Anna Depko  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE