Akcie jsou bezpečnější

16.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Akcie bezpečnější než dluhopisy? Vždyť to je proti všem poučkám o akciích, které známe. Akcie mají sice vyšší potenciál výnosu, ale rovněž vyšší kolísavost, navíc jsou doporučovány na dlouhý investiční horizont. Jak by mohly být bezpečnější?

Jednoduše, platí totiž pro ně, že v průměru překonávají inflaci. Tedy mají jak vysoký nominální, tak reálný výnos. Ale opět je třeba si dávat pozor na slovíčko průměrně. Neboť, to že akcie překonávají inflaci, neplatí vždy.

Krátké období

V prvním roce investice do akcií může být jejich hodnota v podstatě jakákoli. Mohou stejně dobře vydělat přes 50 % jako hodně prodělat. Pokud se opět podíváme na americký akciový trh, měřený indexem S&P 500 zjistíme, že takřka se stoprocentní pravděpodobností výkonnost akcie skončí v horizontu od mínus 37 % p. a. do plus 54 % p.a. Přičemž průměrná výkonnost, ve sledovaném období sto let skončila na jednoleté periodě na 8,4 % s takřka třetinovou pravděpodobností ztráty.

Avšak pokud dáme investici více času, tak se nám to vyplatí. Dobré roky se totiž zprůměrují s těmi horšími. Co nám dostatečně názorně ukázal vývoj v posledních pěti letech, kdy akcie nastoupily na poměrně zajímavou horskou dráhu a pohybují se na trajektorii od výrazného poklesu po výrazný růst. Prostě akcie mají někdy špatné roky a jindy zase dobré. Čím je delší investiční horizont, tím ty dobré roky eliminují ty špatné.

Zázraky však nemůžeme čekat na tříletém či pětiletém horizontu. Pokud bychom investovali do akcií a vybrali investici již za tři roky, tak s padesátiprocentní pravděpodobností (opět měřeno na americkém akciovém trhu) dosáhneme výnos od 0,7 % do 13,1 % ročně. To je ještě poměrně zajímavá šance na výnos. Avšak s takřka stoprocentní pravděpodobností se náš výnos bude pohybovat v intervalu mezi mínus 17,2 % až do plus 31, 4 % ročně. Přičemž průměrný výnos bude 7,1 % a pravděpodobnost ztráty téměř jedna čtvrtina.

Velmi podobná situace by byla i při investici na pět let. S padesátiprocentní pravděpodobností by se náš výnos pohyboval v intervalu 1,3 % až 11,7 % ročně, přičemž s takřka stoprocentní pravděpodobností by interval výnos učinil mínus 9,4 % až plus 27,7 % ročně. Průměrný výnos amerických akcií na pětiletém horizontu byl 6,8 % při pětinové volatilitě.

 

Deset let a více

Jiná situace už je ale na desetiletém horizontu. Zde platí, že v polovině případů výnos končí v intervalu od 3,3 % p.a. do 10,4 % p.a. Tedy investice končí v zisku ve většině případů. A pouze ve 12 % případů skončila investice ve ztrátě. Na 10letém horizontu tedy zdaleka nemáme jistotu, že překonáme inflaci. Máme ale velkou šanci, že se nám to podaří.

Na patnácti letech byla pravděpodobnost ztráty dokonce jen pětiprocentní, přičemž průměrný výnos akcií činil 6,7 % ročně a s takřka stoprocentní pravděpodobností se pohyboval v intervalu od mínus 1,5 % ročně do plus 14,7 %. Šance na překonání inflace tak byla 95 %.

Velmi zajímavá je pak situace na dvacetiletém a třicetiletém horizontu. Zde je pravděpodobnost ztráty nula. Ano, na takto dlouhodobých horizontech dokázali v uplynulých sto letech americké akcie vyhladit své propady a investor tak nic neztratil. Navíc průměrný výnos činil 6,5 % ročně, přičemž s takřka stoprocentní pravděpodobností se pohyboval v rozmezí 3,2 % p.a. až 10,1 % p.a. Třicetiletá investice tak v 99 % případů vydělala alespoň 3,2 % ročně. To v horizontu 30 let znamená, že se hodnota investice dva a půl násobně zvětší.

Akcie tak jsou mnohem lepším bojovníkem s inflací než dluhopisy. Pokud chceme odkládat peníze na dlouhý horizont, např. na důchod na 20 a více let, jsou akcie bezpečnější než dluhopisy. Bezpečnější v tom smyslu, že máme větší šanci překonat inflaci a dosáhnout reálného zhodnocení. A zároveň, jak jsme si ukázali na americkém příkladu i bezpečnější z pohledu „vyhlazení“ ztráty.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE