Produkce ropy v USA stále rychle roste

24.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Mezinárodní agentura pro energii (IEA) varuje před rostoucí těžbou ropy ve Spojených státech. Produkce USA vzrostla v posledních letech díky boomu těžby z břidlic.

Jen za loňský rok produkce ropy v Americe stoupla o 15 procent, což je celosvětově nejvyšší meziroční posun za posledních 20 let. IEA odhaduje, že díky těžbě z ložisek v břidlicích Spojené státy do příštího roku téměř omezí produkci v pobřežních rafinériích.

Graf: Produkce ropy v USA v milionech barelů denně (Zdroj: Bloomberg

colosseum_20140124_1.jpg 

Nicméně, tvrdou regulací exportu ropy USA omezují novou poptávku ze zahraničí po vlastní produkci. Jak uvádí IEA, rostoucí objemy lehké ropy, která nesmí opustit Severní Ameriku, představuje pro energetický průmysl výzvu, aby na zákaz vývozu nadále upozorňoval.

Zpráva IEA dále uvádí, že s větší produkcí souvisí také rychlý růst kapacit v rafinériích, ropovodech i na železnici. Prosincový objem zpracované ropy v amerických rafinériích je nejvyšší za posledních osm let. Export ropných produktů do Kanady se zvýšil na přibližně 155 000 barelů denně.

S rostoucí produkcí se počítá i nadále. Předpověď na letošní rok je zvýšení o 780 000 barelů denně. I když se zdá, že trh zatím další nárůst nabídky ropy vstřebá bez změny exportních pravidel, nabízí se otázka, jak dlouho tento stav může vydržet.

Poptávka po ropě v rozvinutých zemích se zvýšila v roce 2013 poprvé od roku 2010. Podle IEA však budou i nadále v příštích letech největšími tahouny růstu celosvětové poptávky země rozvojové.

Graf: Celosvětová spotřeba ropy v milionech barelů denně (Zdroj: Bloomberg)

colosseum_20140124_2.jpg 

Spotřeba ropy v USA v posledních dvou letech stoupá a v loni v říjnu se vyšplhala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2011. To zároveň pomohlo nahradit zpomalení poptávky v Číně, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Graf: Spotřeba ropy v USA v milionech barelů denně (Zdroj: Bloomberg)

colosseum_20140124_3.jpg 

Autor příspěvku je anlytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Petr Habiger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE