Výprodeje rizikových aktiv pokračují

04.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Nákaza na rozvíjejících se trzích se šíří dál. Americké akciové indexy spadly o více jak 2 % a index strachu VIX vyskočil o 16,5 %.

K tradičním obavám z vývoje v nejproblematičtějších zemích závislých na krátkodobém zahraničním kapitálu (Turecko, Jižní Afrika) se přidala na začátku týdne další slabá čísla z Číny a především z USA.

Slabá nálada v čínském sektoru služeb nebyla takovým překvapením jako mizerná nálada v americkém průmyslu. Americká ekonomika doposud medvědy na trzích držela na uzdě - chodila z ní převážně dobrá čísla. Prudký lednový propad nálady v průmyslu (tak špatné číslo nečekali ani nejpesimističtější analytici) trhy znervózněl.

I když lednová čísla pravděpodobně budou hodně vychýlena chladným počasím (především nové objednávky a zaměstnanost) a v únoru se nálada v americkém průmyslu podobně jako v eurozóně vylepší, včera negativní překvapení sehrálo na trzích roli očekávaného katalyzátoru startujícího nové výprodeje. I když skutečné problémy má jen omezená část rozvíjejících se ekonomik a vyspělá část světa vypadá v tuto chvíli relativně odolně, v krátkém období to nemusí na trzích hrát velkou roli a výprodeje ještě mohou nějakou chvíli pokračovat. S&P 500 je pouze 6 % pod svým vrcholem, a prostor pro klasickou korekci (do 10 %) tu v tuto chvíli může být.

Nepříjemné by bylo, kdyby problémy přetrvávaly delší dobu a do větších potíží se dostal některý z větších rozvíjejících se trhů (zemí BRICS). Pak by mohlo být ohroženo i (zatím stále) relativně křehké evropské oživení. To do velké míry, na rozdíl od USA, závisí na vývozech. Současně evropské banky podle BIS mají o poznání vyšší expozici vůči problematickým rozvíjejícím se trhům než banky americké.

Autor komentáře je hlavní ekonom Ery

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE