Konec podílu švýcarské čokolády ve francouzských šampónech?

14.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V posledních týdnech sílily spekulace ohledně budoucnosti 29% podílu společnosti Nestlé ve francouzském kosmetickém gigantu L’Oréal. Ve hře přitom bylo mnoho možností redukce tohoto propojení. Nejvíce pravděpodobnou a pro investory obou stran také nejvýhodnější možností byl zpětný odkup akcií francouzskou firmou, ke kterému nakonec také došlo.

Ve druhém únorovém týdnu společnosti oznámily vzájemnou shodu na tom, že L’Oréal odkoupí od Nestlé akcie v hodnotě 6 mld. EUR, přičemž za tato aktiva zaplatí 3,4 mld. EUR v hotovosti a zbytek uhradí formou vzdání se svého podílu ve firmě Galderma ve prospěch Nestlé. Tímto L’Oréal koupí zpět 8 % z celkového počtu svých akcií.

Společnost Nestlé získala podíl ve francouzské kosmetické firmě během 70. Let minulého století, kdy se zakladatelka společnosti Liliane Bettencourtová rozhodla odprodat část své společnosti Švýcarům kvůli strachu z možného zestátnění L’Oreál.

Strategií Nestlé je ovšem jít cestou výrobce potravin případně potravinových doplňků a podíl v kosmetické firmě do této vize nepasuje. Investice se přitom za dobu držení již dle švýcarského managementu dostatečně zhodnotila a tak není nutné v ní nadále pokračovat. Po zpětném prodeji akcií klesne podíl Nestlé v L’Oréalu na 23,3 %. Rodina zakladatelky, po navýšení kapitálu společnosti zvýši svůj podíl ve firmě z 30 % na 33 %.

Díky celé transakci odkoupení a následného zrušení akcií L’Oreál dojde k růstu zisku na jednu akcii (zisk zůstává stejný, akcií je méně) o 5 %. Investoři na tuto zprávu reagovali pozitivně a cena akcií kosmetické společnosti se na chvíli dostala až k 135 EUR, tedy nejvýše od konce května loňského roku. Osud prodeje dalšího podílu Nestlé v L’Oreál je prozatím ve hvězdách. Z hlediska dlouhodobé strategie Nestlé by však dával smysl celkový exit z majetkové účasti ve francouzské společnosti.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE